Специализираната прокуратура е образувала проверка по сигнали от граждани, в

...
Специализираната прокуратура е образувала проверка по сигнали от граждани, в
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата проверява Елена Гунчева за заплахи срещу Кирил Петков и Херо Мустафа

Специализираната прокуратура е образувала инспекция по сигнали от жители, в които се излагат изказвания, че български депутат с букви Е. Г. вероятно е направил закононарушение по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс (чл. 98) - " Престъпления против републиката ".

Това оповестяват от пресцентъра на държавното обвиняване.

На съображение на член 145 от Закона за правосъдната власт прокурор от Специализирана прокуратура неотложно е разпоредил осъществяване на инспекция по случая.

След привършване на инспекцията Специализирана прокуратура ще даде спомагателна информация.

На посочените букви дава отговор името на депутатката от ”Възраждане” Елена Гунчева. Тя разгневи ръководещите и посланици у нас с обява във Facebook, в която написа, че " Русия има високоточкови оръжия, тъй че тъкмо може да улучи Министерски съвет, в случай че Просто Киро изпрати нашите ракети на шута Зеленски. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата. "

По-късно тя заяви, че постът е заличен по разпореждане на управлението на партията.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев в понеделник упрекна Гунчева, че приканва " за офанзива с оръжие към министър-председателя и дипломат, упълномощен у нас ". Той заявява, че сходни изяви са недостойни и неприемливи за член на българското Народно заседание.

" Призивът към принуждение не може да бъде оневинен с нищо. Всички депутати дължат почитание на висшите държавни представители, както и на дипломатите съгласно чл.29 на Виенската спогодба, " съобщи още Минчев.

Днес от посолството на Франция у нас разпространиха общо изказване на посланиците на страните от Европейски Съюз в България, с което приветстват декларацията на Никола Минчев и осъдиха заканите към държавното управление и посланика.

По-късно посланиците на Съединени американски щати, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се причислиха с декларация към своите сътрудници от Европейски Съюз.

Наказателен кодекс, Особена част:

...

Раздел II.
Предателство и шпионство

Чл. 98. (1) Който подбужда непозната страна или социална група в чужбина към война или друго враждебно деяние срещу Републиката, се санкционира с отнемане от независимост от пет до петнадесет години.
(2) Същото наказване се постанова и на оня, който извърши деяние за да провокира война или друго враждебно деяние срещу Републиката.

...

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР