Специализирана работилница, в която през епохата на Древния Египет, били

...
Специализирана работилница, в която през епохата на Древния Египет, били
Коментари Харесай

В Египет откриха древна работилница за балсамиране на телата на умрели

Специализирана работилница, в която през епохата на Древния Египет, били балсамирани телата на умрелите, бе открита при разкопки в Сакара, южно от столицата Кайро, оповестиха ТАСС и Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

За новата находка оповести пред публицисти министърът по въпросите на паметниците на културата на Египет Халед ел Анани.

" Екип от египетски и немски експерти откри работилница, в която античните египтяни балсамирали високопоставени особи от епохата на фараоните ", съобщи той.

В работилницата, която е на дълбочина 30 метра подземен, са съхранени редица специфични хирургични принадлежности и съдове, съдържащи остатъци от употребявани при мумифицирането субстанции. " Учените започнаха да изследват химичния състав на тези субстанции и остатъци от масла, които в древността били считани за секретни ", добави министърът. Работилницата датира отпреди към 2500 години.

Освен нея, екипът разкрил в същия регион некропол, в който са съхранени редица антични артефакти. Ел Анани означи, че експертите попаднали на 5 закрити каменни саркофага. " Досега е издигнат само капакът на един от саркофазите, в който има мумия и златни предмети ", разясни министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР