Специализирана площадка, на която да си играят домашни кучета, ще

...
Специализирана площадка, на която да си играят домашни кучета, ще
Коментари Харесай

До два месеца в Асеновград ще има площадка за кучета

Специализирана площадка, на която да си играят домашни кучета, ще бъде построена в дребния парк на Асеновград. Съоръжението би трябвало да е готово доникъде на септември 2019 година Реализацията на площадката ще стане допустима, откакто през юни тази година, след актуализация на Инвестиционната стратегия на Асеновград, е заложено създаване на подобен обект. За задачата от общинския бюджет на града са заделени 12 500 лв., а планът към този момент е подготвен.
Кучешката площадка ще съдържа оградна мрежа, порти и пейки, кошове за биологични боклуци, съоръжение за игра на кучетата - тунел, оборудване за тичане и трудности " зиг-заг ". В две от зоните на асеновградския квартал " Запад ", в който сега се правят действия по облагородяване, също са заложени профилирани места за играене на домашни кучета. " Очакваме гласуването в националното заседание на измененията в закона. Ако той бъде признат и на второ четене в Народното събрание, тогава ще обсъждаме разновидности кой в Асеновград ще е зает с активността по надзор за спазването му ", изясни кметът на града лекар Емил Караиванов.
До момента регистрирани домашни любимци за първата половина на 2019 година са 59 на брой. През 2018 година те са били общо 105. Платен е налог " Домашен любим " за 54 от записаните през тази година кучета, като се изключи осбоводените - това са кастрирани кучета и такива, на които притежателите са с решение от ТЕЛК, както и кучета водачи на незрящи хора. Приходът от заплащане на такса за владеене на куче досега е в размер на малко над 900 лв.. За цялата 2018 година постъпилите средства са на стойност към 1 700 лв..
Междувременно стана ясно, че обработените безстопанствени четириноги в Асеновград от Зооветеринарен контрол-Пловдив досега са 37. От началото на актуалната година до момента са осъществени общо 10 акции по улов, а идната следва на 30.07.19 година (вторник). Кметът уточни, че след последните случаи на нахлуване на бездомни кучета над деца в Асеновград и появилите се голям брой хрумвания на жители за справяне с казуса, бранители на животните засипват общината с писма с молба за по-хуманно отношение към животните.
Относно построяването на кучешки подслон в града Караиванов разяснява, че е допустимо да се откри място за задачата и постройка може да бъде построена. " Но главният проблем се появява по-късно. Ако приютът е общински то би трябвало да има цяло звено, което да го обслужва. Нужно е да има ветеринари, чиновници, които следва да бъдат на заплата към общинския бюджет. А това доста ще усили разноските по поддържането на една такава конструкция ", изясни Караиванов.
Как кметът на Девин се оправи с казуса с безстопанствените кучета в града, може да си припомните в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР