Специализиран модул автоматизира акцизната и административна документация Дигитализацията на винопроизводството

...
Специализиран модул автоматизира акцизната и административна документация Дигитализацията на винопроизводството
Коментари Харесай

Българска AI ERP помага на избите да предложат идеалното вино

Специализиран модул автоматизира акцизната и административна документи

Дигитализацията на винопроизводството носи редица неоспорими изгоди
(снимка: CC0 Public Domain)

Цялостна система за цифровизирано ръководство на производството на вино дебютира на ревюто „ Месомания, Пътят на млякото, БулПек и Wine&Spirits Show “. Решението се базира на ERP система, само че има специфичен фокус върху ръководството на акцизите и административните процедури, характерни за производството на спиртни питиета. Тези, които употребяват технологията, могат да се възползват и от вграден инструмент за основаване на личен AI модул за автоматизиране на бизнеса.

„ Винената “ платформа се базира на одобрена система за ръководство на бизнеса – ERP.BG. Обхваща всички процеси, от лозето до бутилката вино на рафта на магазина, осигурявайки цялостна проследимост: събиране на реколтата, превозване, мелене, ръководство на ферментацията, отлежаване, бутилиране, дистрибуция и други Пълната проследимост е обичайната за ERP системите, само че в тази ситуация има две характерни детайлности.

още по темата

Управлението на акцизите и всички данъчни документи и заявления, свързани с производството на спиртни питиета, е функционалност, създадена особено за производителите на вино и спиртни питиета, изясни Стефан Николов от ITC Consult, внедрител на решението. „ Във компаниите, произвеждащи винени артикули, има обособени работни позиции, отдадени напълно и единствено на административната подготовка за реализация на продукцията – попълване на формуляри и заявления, изпращане, вървене и внасяне на документите в съответните ведомства, свързани с налозите и регулациите на храни и питиета. Това са чиновници, които се занимават само с тази административна работа, която е голяма по размер “, изясни Николов.

От друга страна, ERP платформата има и необикновен фокус върху потребителските усети. „ Виното е артикул, който всеки път е друг. Лозата може да е една и съща, само че реколтата е друга всяка година, надлежно усетът на виното в никакъв случай не е идентичен даже в две следващи години “, уточни Николов. Потребителите могат да харесват усета от една годишна продукция и да не желаят виното от друга годишна продукция – и това е нещо, което избите биха желали да знаят за своите клиенти. Това усилва възможностите им да предложат идеалното вино.

Всяка годишна продукция грозде е друга и всяка година виното е друго – по тази причина дигитализацията на винопроизводството през днешния ден дава конкурентно преимущество, съгласно Стефан Николов, шеф на ICT Consult (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Макар че дигитализацията на винопроизводството може да наподобява необичайно решение, то носи редица неоспорими изгоди. „ В обичайния формат на работа на винарните никой не знае себестойността на една бутилка, преди да е поставена тапата. С ERP постоянно се знае кое какъв брой коства в процеса на произвеждане и каква ще е себестойността на една бутилка. Това разрешава на избите да ползват гъвкаво ценообразуване. Става дума за по-адекватно обслужване на клиентите, което всеки път се явява конкурентно преимущество, “ уточни Николов.

Нотификациите са друга характерна функционалност на „ винената “ ERP. Във винопроизводството измерванията са изключително значими: захарност, спиртно наличие, температура. Тези индикатори приказват за процеса на ферментацията. Те се трансформират доста динамично. При постигане на избрани индикатори на въпросните критерии ERP платформата изпраща известия до чиновниците, за които е значимо неотложно да узнаят по кое време е достигната дадена температура или обещано равнище на несъмнено наличие във виното.

И винарните, и всички други консуматори на ERP.BG към този момент могат да се възползват и от вградения в нея инструмент за основаване на „ личен “ AI. Това значи компанията да развие независима версия на логаритми с неестествен разсъдък, които са способни да обслужват вътрешните и външните процеси в съответната организация.

„ Ние всички знаем какво е ChatGPT и мнозина сме го пробвали. Ако му зададем въпрос, той може да ни даде общ отговор на база на всичко, което откри в интернет по тематиката. Но в случай че го запитаме за нещо, характерно за съответен артикул на личната ни организация, надали може да ни каже кой знае какво “, описа шефът на ERP.BG – Иван Аржентински. Това е дало мотив на компанията да създаде инструмент, посредством който всяка потребителска организация може да сътвори личен чатбот-механизъм, познавайки личните артикули, история на компанията, полезности, събития.

Този чатбот може да бъде квалифициран, да вземем за пример, да дава отговор на запитвания от клиенти за съответен тип вино от годишна продукция от избрана година. Може също да бъде подготвен да работи вътрешно: да дава отговор на самите чиновници на въпроси като графици за отпуски, дистрибутори в избрани райони и други

Само за 3-4 месеца ERP.BG е създала цифров инструмент, с който дребните и междинните компании могат да основават и развиват свои лични AI системи, разкри шефът на компанията Иван Аржентински (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

„ Идеята е да можем да създадем войска от ботове, които да оказват помощ в осъществяването на съответни задания. Един бот може да оказва помощ в административното обслужване на сътрудниците. Друг – да посреща потребителските запитвания. Трети може да оказва помощ в отдела за техническа поддръжка “, изясни Аржентински. Този AI модул може да се преглежда като угодлив сътрудник, който познава историята на компанията, извършените диалози, наличните документи, настъпилите събития – многознайник, който знае всичко за организацията и нейните артикули или услуги.

Създаването на инструмента е подбудено от потребността от самобитен „ ChatGPT ” за всяка съответна организация с нейната специфичност. Но в случай че огромните корпорации могат да си разрешат да влагат милиони в основаването на сходна лична разработка, дребните и междинните компании нямат подобен запас. „ Затова ние взехме решение да вградим в ERP системата този инструмент за основаване на личен AI логаритъм “, изясни Аржентински.

Въпросното основаване не изисква знания по програмиране. Интерфейсът е елементарен, подсъзнателен, в него се задават критерии и процедури чрез напълно елементарен текст, набран с човешки думи.

Във винопроизводството измерванията са изключително значими: захарност, спиртно наличие, температура (снимка: CC0 Public Domain)

“AI в бизнеса е настоящ развой. Той не е еднократно събитие. Не можем да кажем „ внедрихме AI ” и край, готово. Това е непрестанно образование, непрекъснато рационализиране, в резюме – еволюция “, изясни Аржентински. Всеки бот, основан на новия инструмент, се развива по едно и също време с работата на чиновниците и с общуването с крайните клиенти. Той натрупва познание от всяка имитация и от всяко взаимоотношение.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР