Специалистите твърдят, че колкото една порода е по-древна, толкова потомците

...
Специалистите твърдят, че колкото една порода е по-древна, толкова потомците
Коментари Харесай

Банхар - Монголско овчарско куче

Специалистите настояват, че колкото една порода е по-древна, толкоз потомците са по-издръжливи и интелигентни. Ако имаме вяра на тази режисура, то надали ще се откри по-силно куче от монголската овчарка. Цялата история на породата Банхар демонстрира, че може би развъдчиците на кучета схващат добре същността на всеки вид, към който през днешния ден принадлежат всички животни, слагани под един индикатор: най-хубавият другар на индивида - кучето.

Произход на Банхар

Кучето Банхар, както е другото име на тази Монголската овчарка, е антична порода, чиято възраст възлиза на хиляди години. Според някои откриватели на породите негов директен предшественик е тибетският мастиф. По-съвременни откриватели слагат тази доктрина под въпрос, защото сравнителните характерности сочат, че това е по-скоро самостоятелен потомък на вълци.

През хилядолетията, откогато съществува монголският банхар, той е освен това от куче за локалните хора. Животното е ценено, почитано и уважавано, тъй като може да служи на индивида по едно и също време като асистент, защита и здравна сестра. Със сигурност е известно, че монголите са придружавали Чингис хан в компанията на това куче.

Ако се доверим на легендите, породата е мигрирала от Тибет. Един от поклонниците, посетили свещените места, се връща оттова, водейки чудноват четириног другар и по този начин кучето навлиза измежду монголите. Считат ги за божествени животни, защото умеят да замръзнат със затворени очи в седнала поза. Според легендите те се молят по този метод за богатството на своите стопани. Затова стартират да ги назовават и молитвени кучета.

В антични времена това куче е имало и друго име- бавгар, което значи като мечка. Сега се назовават банхар, което се превежда като богат на пух. И те в действителност са пухкави кучета, сходно на чау-чау, аляски маламут, померан и др.

Характеристиките им демонстрират добре поставено животно, на което може да се разчита да извършва поставените му задания.

Главата му е огромна и пропорционална на тялото. Челюстта е доста добре развита, а над нея има мощни скули.черепът е симетричен с тялото, което мощно, крепко и мускулесто. Костите му са добре развити и доста здрави. Височината на Банхар е над междинната за типа, като мъжките са малко по-високи от женските. Има паралелно ситуирани крайници с овални лапи и дълга пухкава опашка.

Ушите не са необятни, имат триъгълна форма, те са увиснали, ниски, покрити са с мека и къса четина. Вътрешната страна е покрита с по-лека и по-дълга кожа.

 Банхар произлиза от Монголия

Отличителна характерност на Банхара са изразителните му очи. Те са бадемови, кафяви на цвят, необятно ситуирани. Зениците са дребни, те са приспособени да виждат еднообразно на близки и дълги дистанции. Когато това куче огледа към слънцето, зениците му стават като точки, а в тъмното блестят в червен цвят. През деня този цвят може да се види, в случай че кучето заплашва врага си.

Козината на монголската овчарка е като първокласно палто. Тя е блестяща, кадифена и гладка. Има пълен и компактен подкосъм. Гърдите и раменете са покрити с пълен косъм, който образува тип грива към врата. Дължината на козината е от 5-7 сантиметра в по-топлите региони, до 7-10 сантиметра в студените северни места.

Основна характерност на козината на това куче е, че липсва миризма. Затова хищниците не могат да го разпознават. Миризмата му не е налична и за хората.

В цветово отношение дълбокото черно, оттенъци на този цвят и доста рядко солидно аленото приказват за консерватизма на тази порода. Повечето кучета имат ярки ръбове към очите.

На височина кучето доближава до 55-70 сантиметра. Теглото на Банхар варира от 55 до 60 кг, а продължителността на живота му е до 20 години.

Характер и държание на Банхар

Монголските овчарки имат известност, че са стоманени животни. Това не е инцидентно. Те работят отлично в стадо и се приспособяват бързо към изменящи се климатични условия. Основните им качества са мощ, кураж, завист и вродено съмнение към непознати. Характерът на Банхар е образуван хиляди години. Те са доста интелигентни, лоялни и спокойни към тези, които познават. Идеални са за общуване за всички членове на фамилията, както и за останалите домашни животни, в случай че ще живеят в фамилната среда. Към хората, с които живее монголското куче, се отнася като бранител. То възприема всички като нуждаещи се от неговата отбрана. Към непознатите се отнася умерено, само че внимателно. Ако кучето реши, че непознат човек прави нещо неправилно, то предизвестява стопанина с лай, а след това атакува.

Всички притежатели на такива домашни питомци споделят, че те са доста нежни. Те не се намесват непрекъснато, само че намират всевъзможни способи да изразят своята обич и обвързаност към стопанина. Привързани са към деца и са отлични бавачки, които могат да останат с малчуганите както през деня, по този начин и нощем. Основното нещо, което детето би трябвало обаче да схваща е, че кучето не трябва да бъде афектирано нито с думи, нито с каузи. То няма да толерира това, тъй като е доста гордо.

Монголските овчарки са доста бързи и свирепи, и по тази причина се смятат за надеждна защита. Те са умни кучета, наблюдателни и доста самостоятелни и упорити. Това може да сътвори проблем образованието им и притежателите им доста постоянно се нуждаят от помощта на професионални учители на кучета.

Добра вест е, че това куче не се нуждае от наличието на стопанина си по 24 часа в денонощието. То просто желае да бъде покрай фамилията, да го пази и пази.

 Тибетски мастиф и Банхар са роднини

Хранене на Банхар

Тази порода кучета са непретенциозни към храната си. Въпреки това единствено уравновесената вярна диета на кучето е ключ към развъждане на крепко и мощно куче. Според възрастта, тежестта и самостоятелните особености би трябвало да се изготви диета, която да подсигурява здравето на кучето.

Монголското куче Банхар, което в някои региони назовават и бангар, има невероятна визия. Тъй като главната цел на развъждането му е да пази стадата от вълци, то наподобява изцяло уместно за задачата. С течение на времето козината на кучето основава един тип защитна ризница против зъбите на хищника. Затова в Монголия доста ги ценят.

Ако се отглежда Банхар като домакински любим, би трябвало постоянно да бъде сресвана козината, както и да му се прави прическа, тъй като другояче се сплъстява и става на топки.

Това е неуместно куче за апартамент. То има потребност от пространство и по тази причина селската къща е положително място за живот измежду хората. Имат потребност от всекидневно дълготрайно вървене из двора или пък на място, уместно за задачата, защото би трябвало да изразходват силата си.

Някои обстоятелства за Банхар

Сред античните открития при разкопки има открит череп на куче, който съгласно учените е на 8 хиляди години. Според специалисти той принадлежи на монголска овчарка. Това приказва за дълбоки антични корени. Ясно е, че е измежду най-старите породи кучета.

В Русия това куче е публикувано в териториите, граничещи с Монголия - Бурятия, Тува и Алтай. През 1937 година е в секретните служби, което потвърждава високата оценка, която му е дадена. То е взело участие в изложения и е печелило медали.

Възстановяването и развиването на породата в този момент е поверено на лицензирани развъдници.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР