Специалистите по здравни грижи в болницата във Видин започват едночасови

...
Специалистите по здравни грижи в болницата във Видин започват едночасови
Коментари Харесай

Медиците от видинската болница започват едночасови ефективни протести

Специалистите по здравни грижи в болничното заведение във Видин стартират едночасови ефикасни митинги от през днешния ден, оповестява bTV.

Те недоволстват против неизпълнените претенции за почтени условия на труд и съответно заплащане в размер на две минимални заплати. Протестът на медиците ще бъде подсилен и от омбудсмана Мая Манолова, която ще посети Видин.

По думи на ръководителя на сдружението на експертите по здравни грижи във видинската болница Диана Богомилова всички други способи за решение на проблемите им към този момент са изчерпани.

Тя показва, че досега не са подхванати дейности по нито едно от настояванията на здравните експерти. Богомилова се притеснява, че работата им ще се усложни даже още повече поради наближаващия отпускарски сезон.

Ако не ни подадат ръка и не ни спасят, ние загиваме, безапелационна е тя.

По думи на една от стачкуващите акушерки заплатата на медицинските експерти в болничното заведение е 590 лв. - т.е. с 30 лв. повече от минималната работна заплата, която получава и нискоквалифицираният личен състав.

" Има ли аналогия сред мен и една европейска акушерка с изключение на в квалификацията, която притежаваме? ", пита риторично тя.

Протестиращите са безапелационни, че това е оскърбително и нетърпимо повече.

Здравните експерти изясняват и че постоянно се постановат поредни нощни наряди поради недостиг на личен състав и поради ниското възнаграждение.

Управляващите да се замислят какво оставят в бъдеще на нашите деца, приканват те и показват, че опазването на здравето е в колапс. Протестиращите се притесняват, че при тези темпове след 5-10 години в системата на опазването на здравето няма да останат фрагменти.

Те не са съгласни с тезата, че в частните лечебни заведения би трябвало да се взимат по-високи базови заплати поради по-голямата натовареност. Видинските медици признават, че това фактически е по този начин, само че в тези лечебни заведения има и повече личен състав. По тази причина те упорстват за ясни медицински стандарти и припомнят, че България не се свежда единствено до огромните градове - пациенти има на всички места.

По думи на стачкуващите макар обещанията на здравния министър до тях пари за нарастване на заплатите по този начин и не са стигнали.

В продължение на седмица медиците няма да работят сред 8.00 ч. и 9.00 ч. Те обаче твърдят, че пациентите няма да бъдат изоставени - непрестанно ще има по един дежурен.

Трети месец не сме си разрешавали да има потърпевш пациент от дейностите ни, защото те са ни приоритет, акцентират здравните експерти.

В случай че настояванията им не бъдат изпълнени, след 20 юни медиците ще стачкуват по два часа дневно. Ако и тогава не се подхващат ограничения, те заплашват с групови оставки. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР