Специалистите по белодробни болести у нас, работещи в доболничната помощ,

...
Специалистите по белодробни болести у нас, работещи в доболничната помощ,
Коментари Харесай

Доболничната помощ: Пулмолози апелират да бъдат признати като медици на първа линия

Специалистите по белодробни заболявания у нас, работещи в доболничната помощ, към момента не са приети като медици на първа линия, макар че от месеци упорстват за това. Пулмолозите са безапелационни, че трудът им е доста рисков, защото всеки ден преглеждат десетки пациенти с затруднения от ковид.

Медиците упорстват неотложно да бъдат приравнени със своите сътрудници от болничните заведения, с цел да получат и те спомагателното заплащане от 1000 лева



" Напливът от пациенти е огромен. Хората споделят, че поради дребното амбулаторни пулмолози, които работят в доболничната помощ напълно във Варна и района има изчакване 10-15 дни за посещаване при експерт пулмолог ", споделя доктор Цветана Йорданова.

Част от пулмолозите работят и в болничната и в доболничната помощ. Тогава те се усещат приети, че работят на първа линия, защото работят в лечебните заведения. Пулмолозите, които работят единствено в доболничната помощ, не са приети за медици на първа линия.

" Пулмолозите от първия ден на пандемията са на първа линия. Голяма част от нашите сътрудници работят както в болничната, по този начин и в доболничбната помощ. Има една група от 50-60 пулмолози в доболничната помощ, които изнесоха на плещите си тези талази с многото пациенти, които посещават кабинетите. Трудът, който поставят те, а и всички ние не е елементарен. Апелът на управителния съвет на Българското сдружение по белодробни заболявания към здравното министерство и НЗОК беше да се премисли методиката за възнаграждение на сътрудници, които са всеки ден на първа линия да могат да получат почтено самопризнание за техния труд ", съобщи доц.д-р Диана Петкова, ръководител на Дружеството по белодробни заболявания.



По думите й, Управителният съвет е внесъл няколко писма към институциите, на които са получили отговор, че в методиката до този миг не е коментирана тази теза и експерти в доболничната помощ не влизат в групата, която получава заплащане за работа на първа линия.

" До този миг работим безшумно, изпълняваме служебните си отговорности. Нашата молба е да бъде чут този зов. Не очаквайте, че ще излезем на улицата, че ще протестираме. Съобщаваме за този проблем с вяра да бъде позволен и нашите сътрудници да получат почтени хонорари ", съобщи доктор Петкова.

Исканията на пулмолозите бяха подкрепени от цялата лекарска гилдия, както и от хиляди жители от обществените мрежи. Надеждата на пулмолозите е наредбата да бъде изменена и те да получат почтени хонорари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР