Специалистите от НАСА са прикачили успешно марсохода Perseverance“ към ракетата-носител

...
Специалистите от НАСА са прикачили успешно марсохода Perseverance“ към ракетата-носител
Коментари Харесай

Марсоходът „Perseverance“ е прикачен успешно към ракетата „Atlas V“

Специалистите от НАСА са прикачили сполучливо марсохода „ Perseverance “ към ракетата-носител „ Atlas V “ и е в ход подготовката за изстрелването към Червената планета, което е планувано за края на юли, заяви Лабораторията по реактивно придвижване на НАСА (JPL), съобщи ТАСС.
В околните дни ще стартират последните предполетни проби на марсохода и ракетата- притежател. Специалистите възнамеряват на 28 юли ракетата да бъде на стартовата площадка.
Пускът в началото беше плануван за 17 юли, само че след това – отсрочен за края на месеца, поради зародили проблеми по време на подготовката на ракетата-носител за стиковка с капсулата, в която е марсохода. За старта е набелязан интервала сред 30 юли и 15 август, което е възможно, от позиция на наличните ресурси на борда на задачата. От НАСА не изключват, че апаратът може да се насочи в Космоса и по-късно, в случай че метеорологичната обстановка на 30 юли или механически проблеми попречат.
Ако марсоходът не бъде изведен в Космоса до 15 август, ще се наложи задачата да бъде отсрочена с две години, защото един път на 26 месеца Земята и Марс се сближават на минимално разстояние – примерно 56 млн. км.
Марсоходът би трябвало да кацне в региона на кратера Jezero на екватора на Марс през февруари 2021 година. Там „ Perseverance “ ще търси следи от античен микробен живот, който може да се открие във фосилите, ще учи климата и геологията на планетата и ще проправя пътя за човешки експедиции на Червената планета. Ще бъде първата планетарна задача, която ще събере и складира марсиански камъни, скални части и прахуляк в специфичен „ долап “ на борда на марсохода.
Товарът със събраните проби от повърхността ще бъде донесен на Земята посредством специфична взаимна задача на НАСА и Европейската галактическа организация, чийто полет към Червената планета се чака не по-рано от 2026 година, отбелязва организацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР