Специалисти разкриха как маите са приготвяли прочутата си боя, известна

...
Специалисти разкриха как маите са приготвяли прочутата си боя, известна
Коментари Харесай

Още една от загадките на Маите е разкрита

Специалисти разкриха по какъв начин маите са приготвяли фамозната си багра, известна с небесносиния си цвят и огромна устойчивост.

Древните маи, населяващи Мексико и Централна Америка, са употребявали извънредно резистентен пигмент от наследник цвят за накичване на статуи, посуда и при основаването на стенописи. Пигментът се е съхранил дълго време и украсите от него са в идеално положение по артефактите. Специалистите открили, че нито времето, нито обработката с киселини и разнообразни модерни разтворители не въздейства върху синьото багрило на маите.

Освен за оцветяването на съдове и в фрески, маите са употребявали фамозната си синя багра и при жертвоприношения в чест на бога на дъжда Чаак. Жертвите, хвърляни в цялостни с вода пещери, са били боядисвани директно преди ритуала.

Съставът и метода на приемането му остават мистерия за откривателите. Известно е единствено, че синият цвят се придава от индигото, а също така в състава му влиза и минерала палигорскит (palygorskite).

Сега група американски археолози и физици разгласява в последния брой на списание Antiquity резултатите от проучване, в което е разказан метода на приемане на пигмента. Изводите на учените се основават на данни получени при сканиране с електронен микроскоп и рентгенова спектроскопия с енергетична дисперсия.

 Още една от загадките на Маите е разкрита

Древните маи получавали пигмента като загрявали и разтапяли листата на индигото и палигорскита при температури сред 100 и 150 градуса върху копал - лепкава дървесна смола, употребена като тамян.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР