Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на

...
Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на
Коментари Харесай

Престоят на най-малките пред електронни устройства забавя психичното им развитие

Специалисти приканват за национална осведомителна акция, обвързвана с престоя на най-малките деца пред електронни устройства.
Излагането на въздействието само че електронни устройства крие опасности за закъснение в психологичното развиване на децата, считат те. 

Отправено е отворено писмо до министерствата на опазването на здравето и образованието, до Държавната организация за протекция на детето и медиите.

Според психолога Борис Савов, който има процедура в Бургас, става дума за сериозен като мащаби и степен проблем . В изявление за предаването „ Хоризонт до обед “ той показа, че с негов сътрудник логопед следят един и същи модел – закъснение на детето в първата годинка при естествени раждане и бременност и обикновено в началото развиване .

„ Тогава родители виждат, че нещо не е наред, че не се развива речта имного други неща, свързани с това. Отпадат постижения на тази възраст като лепетна тирада, двусрични думички, очен контакт и други. Всичко това съответствува с излагането на детето в тази възраст – от 0 до първата година или по-късно, на екранно въздействие. “

Често родителите се подлъгват, че това е разрастващо, че учат език, форми и други неща, само че не са наясно с рисковете , счита Савов. Сред някои от тях той открои превъзбуда, проблеми със съня и концентрацията, насърчаване на взаимозависимост.

Борис Савов цитира практиката на Франция, която от 2008 година е забранила таргетно насочени стратегии за най-малките деца – от 0 до 3 години , въз основа на избрани проучвания, в това число за насърчаване на взаимозависимост.

Нашият зов е за национална акция за информиране на популацията за рисковете от това екранно излагане на децата , съобщи Борис Савов пред БНР. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР