Специалисти подчертават, че това не е точно изчисление и срокът

...
Специалисти подчертават, че това не е точно изчисление и срокът
Коментари Харесай

Свърши кислородът на изчезналата подводница Титан

Специалисти акцентират, че това не е тъкмо пресмятане и срокът може да бъде продължен, в случай че хората на борда са подхванали ограничения, с цел да запазят кислорода допустимо по-дълго, оповестява Българска телеграфна агенция.

Батискафът " Титан " изчезна на 18 юни . На борда му се намират 5 души - Хамиш Хардинг, Пол-Анри Наргеолет, Шахзада Дауд и неговият наследник Сюлеман. В експедицията взе участие и основателят на батискафа Стоктън Ръш. Общото положение на пасажерите се прави оценка на 10 милиарда $. Цената едно място в дребната подводница е 250 000 $.

" Корпусът на подводницата несъмнено е недокоснат, само че тя няма ток. Ако електрическите системи на борда действаха, то " Титан " би изпуснал баласта си и щеше да изплува на повърхността. Това обаче не е станало ", заявава дълбоководният инженер Рон Алъм. Тай стана прочут като основателя на батискафа, с който режисьорът Джеймс Камерън доближи най-дълбоката точка на Земята.

По думите на Алъм възможностите за оцеляване на пасажерите понижават освен от лимитираните ресурси О2, само че и поради температурата .

" Ако пасажерите са в полунаводнен корпус, то те ще изпаднат в хипотермия ", споделя Алъм. Температурата на водите към Титаник е близка до нула.

" Трябва да контролирате своя кислороден поток. Трябва да премахнете въглеродния диоксид и би трябвало да премахнете водните пари. Това са трите неща за вътрешната среда, които би трябвало да контролирате. Четвъртото нещо е температурата... температурата на водата там долу е от 0 до 1°C ", споделя лекар Глен Сингълман.

Още кораби и други плавателни съдове са изпратени на мястото , където подводницата изчезнала, а бреговата защита на Съединени американски щати сподели през днешния ден, че подводен робот, спуснат от канадски транспортен съд, е стигнал океанското дъно и е почнал да търси " Титан ".

Американските управляващи се надяват, че подводни звуци, които бяха чути, може да оказват помощ за ограничение на площта на издирването, чийто обсег е два пъти по-голям от тази на щата Кънектикът и във води с дълбочина 4 километра.

Франция също е предоставила робот, а в интервенцията се включи и Англия.

Милионер, срещу ограниченията за сигурност

Стоктън Ръш бе прочут с рецензиите си към " прекомерно несъразмерните и сурови ограничения за сигурност ", наложени на американската подводна промишленост,.

По думите му те оскъпявали плановете и спирали нововъведенията .

Брайън Кемпър от Marine Technology Society предизвестява преди 5 години, че батискафът на Ръш може да претърпи " пагубен случай ". Той даже подписва предупредителното писмо към компанията му OceanGate.

" Неуспехът ви може да повлияе извънредно отрицателно на всички останали подводни инициативи ", гласи предизвестието от 2018 година .

По думите на Кемпър частната компания е съумяла да избегне регулациите на промишлеността, като се разположи в интернационалните води, където разпоредбите на Съединени американски щати не се ползват.

Дейвид Локридж, някогашен шеф на морските интервенции на OceanGate, също се пробва да предизвести компанията за неналичието на проби.

Когато Локридж повдигнал въпроса пред Ръш, последвало неотложно уволняване .

" Пътниците, които заплащат, няма да знаят и няма да бъдат осведомени за този пробен дизайн, неналичието на безразрушителен тест на корпуса или че в подводницата са употребявани рискови запалими материали ", декларира Локридж през 2018 година

Междувременно, с цел да спести пари Ръш оборудвал батискафа с. По думите на милиардера, това освен спестявало време и пари, само че правело управлението по силите на 16-годишен.

" Знаете ли, в един миг сигурността просто е чиста загуба. Искам да кажа, че в случай че просто желаете да сте в сигурност, не ставайте от леглото ", заявя Ръш при първото сполучливо гмуркане на батискафа до останките на Титаник.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР