Специалисти по наказателно право твърдят, че и сега действащите текстове

...
Специалисти по наказателно право твърдят, че и сега действащите текстове
Коментари Харесай

Омбудсманът: При самоотбрана законът не се прилага еднакво

Специалисти по наказателно право настояват, че и в този момент настоящите текстове за случаите на неизбежна самозащита са задоволително положителни, казусът е в спорната процедура и нееднаквото използване на закона от правоприлагащите органи. Това разяснява пред Би Ти Ви омбудсманът Мая Манолова във връзка митингите против ареста на доктор от Пловдив, който простреля апаш.

Манолова сподели, че от изнесеното в медиите може да се направи умозаключение, че лекарят е работил в изискванията на неизбежна самозащита, само че акцентира, че прокуратурата е тази, която се произнася по ограниченията, а съдът - дали има социална заплаха.

По мотив почналата полемика за промени в законодателството, с които да се даде по-голяма независимост на деяние на нападнатия, омбудсманът предизвести, че би трябвало да се работи извънредно деликатно. Тя даде за образец квартали с неизяснена благосъстоятелност, където това би оневинило голям брой битови разправии.

Едновременно с това Манолова акцентира, че " битовата престъпност е чудовищна и това е проблем номер 1 за възрастните хора ". Тя настоя за усилване на работата на служителите на реда и правоохранителните органи.

Манолова изрече мнение, че Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да заема по-активна позиция по договорката за българските активи на ЧЕЗ до момента в който в този момент, по думите й, се страна като " инцидентен наблюдаващ ". Според регулатора той може да стартира да управлява едвам след сключването на договорката до момента в който съгласно омбудсмана законодателството и в този момент му дава опция да се задейства при подозрения за задлъжнялост на купувача. Според Манолова има неизясненост за капиталите и по какъв начин ще бъдат връщани заемите и изплащани лихвите. Тя предизвести, че поради прекъснатото доверие сред потребителите и доставчика отсега нататък всяка неточност в сметка или повреда може да се излее в неодобрение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР