Специалисти откриха хранещи се с петрол бактерии в Марианската падина,

...
Специалисти откриха хранещи се с петрол бактерии в Марианската падина,
Коментари Харесай

Пробив: Откриха бактерии, хранещи се с петрол

Специалисти откриха хранещи се с нефт бактерии в Марианската котловина, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Учени от Англия, Китай и Русия са употребявали подводница, с цел да съберат проби от микробни общности в Марианската котловина , която доближава дълбочина 11 км.

До Марианската котловина са осъществени едвам няколко експедиции, като последната от тях е и първата, фокусирала вниманието върху микробните общности там. " Знаем повече за Марс , в сравнение с за най-големите океански дълбини ", съобщи Сяохуа Чжан от университета за океански проучвания в Китай.

Когато изследвали събрани по време на експедицията проби от микробни общности, учените разкрили н ова група разграждащи въглеводородите бактерии .

Въглеводородите са органични съединения , построени само от атоми въглерод и водород . Сред източниците на въглеводороди са суровият нефт и природният газ.-->

" Въпросните типове микроорганизми нормално употребяват съставки , които са като тези в петрола , и по-късно ги употребяват като гориво. Сходни микроорганизми играят роля за разграждането на петролни разливи при естествени бедствия, като обвързвания с " Бритиш петролиъм " нефтен разлив в Мексиканския залив през 2010 година ", разясни Джонатан Тоди от университета на Източна Англия.

Специалистите били сюрпризирани от изобилието от хранещи се с нефт бактерии в Марианската котловина. Водни проби били взети както от морската повърхнина, по този начин и от седименти на дъното на падината.

" За наша изненада открихме биологично създадени въглевороди в седименти на дъното на Марианската котловина. Това навежда на мисълта, че неповторима микробна популация създава въглеводороди в тази среда ", означи Николай Педенчук от университета на Източна Англия.

Резултатите от проучването са оповестени в Microbiome .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР