Специалисти от Военномедицинската академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това е

...
Специалисти от Военномедицинската академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това е
Коментари Харесай

Във ВМА трансплантираха черен дроб на 36-годишен мъж

Специалисти от Военномедицинската академия направиха поредна чернодробна трансплантация. Това е първата такава намеса в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха напълно актуализирани, според най-високите стандарти за осъществяване на сходен вид интервенции и в унисон с развиването на трансплантационната стратегия.
Реципиентът е 36-годишен мъж в последна фаза на чернодробно заболяване, а донорът - мъж на 43 години, съобжават от ВМА.
Това е една от най-тежките и комплицирани чернодробни трансплантации, които сме правили досега. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен аероплан до Варна и оттова с кола за спешна помощ и полицейски конвой до Силистра, разяснява професор Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.
Той изрече своята признателност към управлението и екипите на болничното заведение в Силистра за основаната съвършена организация при осъществяване на експлатацията.
Самата трансплатантация продължи близо 6 часа, което е много по-продължително от стандартите, по които работим - поради огромната кръвозагуба, нарушаванията в кръвосъсирването и така нататък Реципиентът беше в доста тежко положение, с съпътстващи болести, които също утежняваха обстановката. Тук е мястото да отбележа съвършената работа на сътрудниците от анестезиологичния екип - освен по време на интервенцията, само че и в първата сериозна нощ след нея. Засега положението на пациента е устойчиво, екстубиран е, контактен и съответен. Предстои му дълъг следоперативен интервал на възобновяване, само че уповавам се, че всичко ще протече по разпоредбите, сподели още професор Владов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР