Специалисти от университета на Вермонт в САЩ са открили, че

...
Специалисти от университета на Вермонт в САЩ са открили, че
Коментари Харесай

Първите биороботи в света се научиха да се размножават

Специалисти от университета на Вермонт в Съединени американски щати са разкрили, че основаните от тях биороботи имат способността да се възпроизвеждат сами, оповестява се от изданието.

Първите в света ксеноботи, основани от жабешки кафези, в лабораторни условия са се научили да образуват дребни структури, които се самоорганизират и да реалокират неголеми „ товари “. Специалистите забелязали, че когато биороботите се събират в групи, те могат да образуват сфери от към три хиляди кафези за пет дни. От формираните кафези се възпроизвеждали нови ксенороботи.

Изследователите са разкрили, че групи от 12 биоробота могат да работят дружно, с цел да образуват едно или две нови генерации. „ Един родител-ксенобот може да стартира процеса на възпроизвеждане, а по-късно инцидентно втори родител може да сложи повече кафези в тази купчина кафези и по този начин нататък “, споделя водещият създател Джош Бонгард.
Учени сътвориха първите живи роботи
Американски учени оповестиха за основаните за първи път в света биороботи, построени напълно от живи кафези. В реалност това е нов...

Всеки идващ кръг на репликация основава поколение, по-малко способно да се самовъзпроизвежда. Така че в последна сметка ксеноботите от последното потомство се състоят от по-малко от 50 кафези - те губят способността си да плуват и да се развъждат.

Учените акцентират, че процесът по репликация може да се ръководи. Използвайки логаритъм, екипът експерти е предсказал какви нчални форми на ксеноботи могат да дадат най-голямо поколение. С помощта на това изобретение създателите на проучването ще се опитат да изяснят по какъв начин са се развъждали първите организми на Земята.

Учените от Университета на Вермонт оповестиха създаването на първите в света роботи, състоящи се от живи кафези на жаба Xenopus laevis, при започване на 2020 година. Ксеноботите са способни да се движат, самоорганизират и реалокират микроскопични „ товари “.



Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР