Специалисти от компанията Neuralink разработиха безжична версия на едноименния невроинтерфейс,

...
Специалисти от компанията Neuralink разработиха безжична версия на едноименния невроинтерфейс,
Коментари Харесай

Компанията на Илон Мъск успешно имплантира чипове в мозъка на прасе

Специалисти от компанията Neuralink създадоха безжична версия на едноименния невроинтерфейс, която бе сполучливо вградена в мозъка на две свине и по-късно бе извлечена без щета за животните, написа "Монитор ".

Това разкри Илон Мъск  Илон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на британски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, откривател, на онлайн конференция, състояла се в централата на Neuralink в Сан Франциско.

„ През последната година ние доста опростихме нашите системи, в този момент те се побират в чип, който е по-малък от монета и може изцяло да бъде прикрит при имплантация. Той изцяло ще се слее с костта на черепа, ще бъде незабележим извън и ще работи целодневно без зареждане”, разясни предприемачът.

По думите му създадените прототипи и усъвършенстваният модел на робот за тяхната автоматизирана имплантация бяха сполучливо тествани върху две свине. Поставените чипове ще разрешат на учените да наблюдават за интензивността на осезателните центрове на мозъка на животното по безжичен канал за взаимозависимост, следейки до какво се допира зурлата на прасето.

Като проява за сигурността на тези устройства неврофизиолозите са извлекли имплант от мозъка на едно от прасетата, без да увредят мозъка му. Както означи Мъск, вторият чип работи в главата на второто животно в продължение към този момент на няколко месеца, без да провокира отхвърлянето му и други проблеми.

Впоследствие откривателите вградили едновременно два чипа в мозъка на едно от прасетата, което удостовери опцията за паралелна работа по едно и също време на няколко устройства.

Освен това учените сполучливо модифицирали работата на няколко вериги неврони, употребявайки вградени чипове и електроди за стимулиране интензивността на обособени нервни кафези. Това ще разреши в вероятност да се употребяват сходни устройства против епилепсията, парализата и други заболявания, при които има нарушавания в работата на основния и гръбначния мозък.

Мъск допуска, че разработваното от компанията Neuralink устройство за обработка на данните от мозъчната активност и въздействието върху нея ще коства няколко хиляди $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР