Специалисти от компанията на „Росатом“ – „Атоммаш“, завършиха контролното сглобяване

...
Специалисти от компанията на „Росатом“ – „Атоммаш“, завършиха контролното сглобяване
Коментари Харесай

Сглобиха вътрешните части на най-мощния изследователски реактор в света

Специалисти от компанията на „ Росатом “ – „ Атоммаш “, приключиха контролното сглобяване на детайлите на многоцелевия проучвателен реактор на бързи неутрони (МБИР), който се построява в съветския Димитровград. Това включва шест разнообразни детайла с общо тегло от 164 тона. Сглобеното съоръжение е с височина 12 метра, диаметър от 4,1 метра и тегло на корпуса от 83 тона. Експертите инсталираха всички съставни елементи, ревизираха качеството на направата им и взаимно напасване на детайлите.

Многоцелевият проучвателен реактор на бързи неутрони ще бъде най-мощният проучвателен реактор в света. Той ще се употребява за всеобщи реакторни тествания на новаторски материали и детайли от дейните зони за ядрено-енергийни системи от четвърто потомство. Това включва и реактори на бързи неутрони със затворен горивен цикъл, както и топлинни реактори с дребна и междинна мощ. МБИР ще бъде с топлинна мощ от 150 МВт.

Корпусът бе подложен в под земята изпитателен стенд с дълбочина 20 метра. Във вътрешността му бе инсталиран панер, предопределен за делене на входящия и изходящия топлоносител (течен натрий). Специалистите инсталираха и три екрана, предопределени за отбрана на корпуса от въздействието на топлинните потоци на горещия топлоносител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР