Специалисти от Басейнова дирекция "Черноморски район" /БДЧР/, Изпълнителната агенция по

...
Специалисти от Басейнова дирекция "Черноморски район" /БДЧР/, Изпълнителната агенция по
Коментари Харесай

Експертите не откриха причини за измирането на рибата във Варненското езеро

Специалисти от Басейнова дирекция "Черноморски регион " /БДЧР/, Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда са направили инспекция по сигнал за умряла риба във Варненското езеро, оповестиха от пресцентъра на БДЧР.

Проверката е осъществена през вчерашния ден в сектор от крайбрежието на Варненско езеро - на към 500 метра източно от "Терем - Флотски боеприпас " в посока село Константиново /срещу Топлоелектрическа централа Варна/. Там са открити огромни количества умряла риба - попче и гюмюш, в езерото и на брега.

Експерти ревизираха сигнал за умряла риба във Варненско езеро

Взетите експресни водни проби за разбор от мястото не записват отклонения. От Басейнова дирекция прецизират, че ще бъдат осъществени лабораторни разбори по биогени, неразтворени субстанции, БПК5 /биологично ползване на кислород/ и амоняк, с цел да се откри повода за измиране на рибата. Уведомена е Регионална инспекция за опазване на околната среда във Варна за осъществяване на инспекция, която да откри бреговите източници на замърсяване.

Резултатите от разбора на водните проби от акватория на Варненското езеро и "Морска гара " от предходните инспекции по двата сигнала са подготвени, оповестиха още от Басейнова дирекция. За първия сигнал за алено оцветяване и мъртви делфини са регистрирани отклонения от нормативно откритите стойности за положително положение по два индикатора БПК5 - 5.9 mg/l при норма до 4 mg/l, и общ фосфор - стойност 0.082 mg/l при норма до 0.06 mg/l.

Резултатите от пробите по втория сигнал за мътни и нечисти води в региона на "Морска гара " демонстрират отклонения от нормативно откритите стойности за положително положение по индикатор БПК5 - при разбора е регистрирана стойност 9.1 mg/l при норма до 4 mg/l. Наличието на червено-кафяво оцветяване на водите свидетелства за процеси, свързани с разцвет на фитопланктона, допълват от БДЧР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР