Специалистът отбеляза, че заболяването е лечимо във всичките му фазиЛаймската

...
Специалистът отбеляза, че заболяването е лечимо във всичките му фазиЛаймската
Коментари Харесай

Проф. д-р Георги Попов: В напреднал стадий лаймската болест може да се сбърка с тежко неврологично заболяване

Специалистът означи, че болестта е лечимо във всичките му етапи

Лаймската болест може да се сбърка с дерматит или алергична реакция, а в напреднал етап - с тежко неврологично заболяване. Това сподели в изявление за БНР проф. доктор Георги Попов - шеф на Клиниката по инфециозни заболявания в " Софиямед ".

По думите му огромният брой кърлежи тази година се дължи преди всичко на смяната в климата: " Тази пролет и началото на лятото беше много влажно, с високи температури. Именно тази мокрота и топлота основават положителни условия за развиване на кърлежите ".

Според него усъвършенстваната здравна просвета измежду българите е съдействала за по-голяма диагностика на лаймската болест. Той акцентира, че болестта не е животозастрашаващо: " Тази болест не е по този начин остра, животозастрашаваща, тежка. Тя е мудна, мързелива, с времето признаците се натрупват, само че първоначално те са дискретни и човек не им обръща внимание ". 

Болестта протича еднообразно и при деца, и при възрастни, сподели проф. доктор Георги Попов. При децата обаче компликациите са повече при диагностиката и лекуването, в сравнение с в сложното протичане на болестта. Специалистът означи още, че болестта е лечимо във всичките му етапи.

Марсилската тресчица също е публикувана, само че не в такава степен като лаймската болест, уточни още той. Проф. доктор Попов изясни какви са признаците на тази болест и защо би трябвало да се следи.

И в България има случаи и на западнонилска тресчица, каквито информации пристигнаха и от Гърция. Това заболяване е незадоволително добре диагностицирано у нас, счита докторът. По думите му леките форми протичат с грипоподобна симптоматика.

Типичните за лятото вируси се завръщат с цялостна мощ, означи още проф. доктор Георги Попов. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР