Специален съдебен орган, компетентен по извършени от членове на правителството

...
Специален съдебен орган, компетентен по извършени от членове на правителството
Коментари Харесай

Френският министър на правосъдието е изправен пред съд

Специален правосъден орган, способен по осъществени от членове на държавното управление нарушавания, взе решение за започване на дело против френския правосъден министър Ерик Дюпон-Морети. То ще бъде във връзка със злоупотреби със служебно състояние, засягащи два евентуални случая на спор на ползи, сподели представител на френския Касационен съд, представен от Ройтерс.

Дюпон-Морети беше един от най-известните френски юристи по наказателни каузи, преди президентът Еманюел Макрон да го направи министър на правораздаването. Той е упрекнат, че е употребявал министерските си пълномощия против свои персонални противници от правосъдната система, с които е влезнал в спор, до момента в който е работел като юрист.

Министърът отхвърля обвиняванията в злоупотреби, заяви Българска телеграфна агенция.

Адвокати на Дюпон-Морети обявиха, че са подали неотложно тъжба пред Касационния съд против решението. То към този момент не е в действие, прецизираха те. Според тях в следствието са позволени доста нередности и " в този момент следва Касационният съд да се заеме с този случай " и да се произнесе.

През юли предходната година специфичният правосъден орган предяви обвиняване против някогашния прочут юрист, назначен за министър на правораздаването на Франция през лятото на 2020 година и преназначен на тази позиция след преизбирането на Еманюел Макрон през май. Следствието против него стартира през януари 2021 година след тъжби от синдикати на юристите и антикорупционната асоциация, в които се твърди за два случая на спор на ползи след встъпването му в служба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР