Специален пратеник на вселенския патриарх Вартоломей I увери днес украинския

...
Специален пратеник на вселенския патриарх Вартоломей I увери днес украинския
Коментари Харесай

Признаването на независима от Москва Украинска православна църква вече е решено, каза пратеник на Константинополската патриаршия

Специален делегат на вселенския патриарх Вартоломей I увери през днешния ден украинския президент Петро Порошенко, че решението за оповестяване на автокефалност на православната черква на Украйна е на финалната права, съобщи Франс прес. И незабавно добави, че изказването на Памфилийския архиепископ Даниил сигурно ще разгневи Москва.

Архиепископ Даниил е представител на украинската черква в Съединените щати.

Патриарх Вартоломей е считан за " пръв измежду равни " в православните църкви по света с към 300 милиона вярващи. Руската православна черква обаче е най-могъщата и оспорва правото му да отсъжда по претенции на обособени църкви за самостоятелност.

В края на предходната седмица Руската православна черква разгласи, че къса връзките си с Вселенската патриаршия, тъй като си разрешава да се меси във вътрешните й работи. А патриархът на Москва и цяла Русия Кирил спря да загатва патриарх Вартоломей в молитвите си.

В Украйна има ерес измежду свещениците - една част са лоялни към съветската черква майка, а останалите са за разединение. Разделението им се задълбочи откакто през 2014 година Русия анексира Крим.

" Хубаво, че Господ чу молитвите, които му насочваме от епохи - за самостоятелна черква ", съобщи президентът Порошенко.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР