Спестяванията на българите в банките достигнаха почти 123 милиарда лева

...
Спестяванията на българите в банките достигнаха почти 123 милиарда лева
Коментари Харесай

Спестяванията на българите: В какво инвестираме най-често?

Спестяванията на българите в банките доближиха съвсем 123 милиарда лв. през 2023-та година. Увеличават се двойно и парите в така наречен взаимни фондове, а рекордното търсене на злато се успокои. На този декор - в какво се влага повече: злато, парцели или криптовалута, ревизира наш екип.

Депозитите на бизнеса и семействата в България са се нараснали с 8,5% за последната година и към този момент са близо 122 милиарда и 800 милиона лв., сочи последната статистика на Българска народна банка за 2023 година С 10% повече са икономисали фамилиите - депозитите им са към този момент над 77 милиарда и 650 милиона лв..

" Българите обичат да си държат парите в две неща - в банки и парцели. Това е от край време. По-състоятелните хора държат парите си във компаниите си, тъй че това са спестяванията на популацията под една или друга форма. Може би над 90% от семействата и фамилиите имат парцели в България, което значи, че в случай че има два милиона парцела в България, умножено приблизително по 100 000 евро на парцел, това би дало стойност от към 200 милиарда евро ", изясни Никола Янков, финансист.



Финансистът Никола Янков пресмята, че на процедура, благосъстоянието на българина в банки и парцели възлиза на над 500 милиарда лв.. А данните демонстрират и че поради нулевите лихви по депозитите се търсят други възможности за рентабилност:

" Лихвите в България, върху депозитите, не върху заемите, наблягам, ще останат ниски още много дълго време. Както знаете, тази година е рекордна за банките, те ще завоюват над 3 милиарда лв.. На фона на всички тези суми имаме към края на тази година към 8 милиарда лв. във фондови принадлежности, това са главно договорни фондове, които се дистрибутират от по-големите банки, които дават някаква опция за икономисване в дълготраен проект на хората. "

Традиционно, декември е мощен и за търговията със злато, само че от една от платформите за продажба на капиталово злато виждат усмиряване на пазара.

" 2022-ра беше рекордна за всички времена. Има лек спад в търсенето, само че той е дребен - към 5%. Декември се оказа мощен освен поради това, че хората си вършат по-стойностни дарове. Златото доближи връх - в долари стигна 2150 $ за тройунция, а в евро - 1920 евро за една тройунция. В момента на този диалог една тройунция в евро е 1857 евро за съпоставяне ", сподели Кирилка Епитропова, дилър на капиталово злато.



фотография: Pixabay

Най-търсени се оказват дребните кюлчета от 100 до 500 лв.:

" От грам - два грама и половина. И към този момент идващият диапазон, може би, е към една тройунция, което сега е към 3800 лв.. "

Да се влага в злато е консервативният метод, а в този момент наред е криптовалутата, счита един от дребното професори в сферата - преподавателят от Виенския стопански университет Алфред Тоудес. Проучване, в което той е взел участие, демонстрира, че всеки шести австриец има криптовалута:

" Инвестирането единствено в един тип актив е доста рисково. Богатите хора основават портфолио и го уголемяват, и в него те имат сред 5 и 10% от капитала си, вложен в криптовалути. Криптовалутите процъфтяват в страни, в които националната валута е в действителност зле и нямат добре функционираща банкова система и единственото работещо там е покритието за мобилните телефони. Не е изненада, че в тези страни се обръщат към криптовалутата, там има и висока инфлация. В Европа доста хора имат криптовалути, само че за вложения, а не за ежедневна приложимост. Но в един свят, в който биткойнът цари, да не забравяме, че не ни трябват централните банки. "



фотоси: БГНЕС/Архив

Паричната статистика у нас обаче регистрира и друга наклонност - българите се ориентират към моделите за икономисване в Западна Европа и Съединените щати, където над 50% от спестяванията са в финансови принадлежности. На този декор, сходно на спестяванията обаче се усилват и заемите - те са нарастнали до над 89 милиарда лв.. Тези на семействата се усилват съществено с над 14 на 100 за година и към този момент са съвсем 38 милиарда лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР