Спешно заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)

...
Спешно заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)
Коментари Харесай

САЩ: Русия може да се е опитала да прикрие следите от химическа атака

Спешно съвещание на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) на равнище изпълнителен съвет стартира тази заран в Хага, оповестиха дипломатически източници, представени от Франс прес. Заседанието беше свикано след хипотетичната химическа офанзива от 7 април против сирийския град Дума, което седмица по-късно докара до въздушните удари на Запада.

Екип от специалисти на ОЗХО в неделя стартира следствието си на място при най-голяма секретност.

Американският представител Кенет Уорд сподели, че Русия може да е направила дейности по прикриване на място на хипотетичната химическа офанзива в сирийския град Дума и прикани организацията да работи против продължаващата приложимост на неразрешени отровни оръжия, съобщи Ройтерс.

“Съветът (на ОЗХО) от дълго време трябваше да осъди сирийското държавно управление за химическия гнет, който упражнява, и да потърси интернационална отговорност от виновните за тези отвратителни действия”, уточни Уорд.

Постоянното посланичество на Русия в ОЗХО съобщи през днешния ден в Туитър, че страната няма да се намесва в работата на задачата в сирийския град Дума, съобщи ТАСС. В известието се споделя, че “САЩ се пробват да подкопаят доверието към задачата по определяне на обстоятелствата за потребление на химическо оръжие в Сирия още преди идването на специалистите в Дума. Русия удостоверява, че се придържа към гарантирането на сигурността на задачата и не счита да се намесва в работата й”.

Сирийският зам.-министър на външните работи Фейсал Мокдад в неделя направи тричасово посещаване в хотела в Дамаск, където е настанена задачата на ОЗХО. Според сирийски представител, Дамаск ще остави екипа да си прави работата професионално, обективно, независимо и без да му оказва напън. Резултатите от следствието ще обезсилят погрешните изказвания, увери сирийският чиновник.

Изпълнителният съвет на ОЗХО включва 41 членове от 192 страни.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР