Спекулантите са виновни за спада на цените на петрола, като

...
Спекулантите са виновни за спада на цените на петрола, като
Коментари Харесай

Как падащите цени на петрола ще се отразят на руския бюджет?

Спекулантите са отговорни за спада на цените на петрола, като злоупотребяват с числата и се преструват, че търсенето на нефт е едва. Това изказване направи министърът на енергетиката на Саудитска Арабия. Преди няколко седмици петролът беше покрай 100 $ за барел, а в този момент падна до 80. Какво се случи и по какъв начин ще се отрази на съветския бюджет?

Само преди няколко седмици петролът беше покрай упованията на специалистите и надвиши 100 $ за барел. Сега обаче петролът коства единствено 80, цената е паднала до тримесечно дъно.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия упреква спекулантите за падащите цени на петрола. Според него някои участници на петролния пазар просто не схващат повишаването на износа на нефт от арабските членки на ОПЕК и корелацията му с производството в тези страни. Увеличаването на износа на черно злато не постоянно е знак за увеличение на производството му. Доставките за експорт са сезонни – те понижават през лятото и се усилват още веднъж през есента, по-специално през септември и октомври, само че това не значи, че размерът на рандеман понижава или нараства. „ Това е корист с цифри “, сподели принц Абдулазиз.

Втората точка се отнася до търсенето на петрола. Според енергийния министър на Саудитска Арабия търсенето на нефт към момента е високо: „ Хората се преструват, че е едва. Всичко е измама “.

„ Основните спекулативни аргументи за срутва на цените на петрола през октомври и ноември са свързани със страховете от закъснение на китайската стопанска система и спадащото търсене на нефт. Последните статистики за октомври демонстрираха много внезапен спад в комерсиалния баланс на Китай заради по-ниските размери на търговия със Съединените щати. Също през октомври дефлация беше маркирана в Китай. Всичко това поражда опасения, че има или скоро ще се появят съществени проблеми в китайската стопанска система “, отбелязва Наталия Милчакова, анализатор. От друга страна, има ненадейно мощен интерес от страна на американски и други петролни компании към производството на шистов нефт в Съединените щати, макар че преди няколко години всички колоси дадоха обещание да трансформират бизнеса си в „ зелена сила “ вместо на нефт и газ, прибавя тя.

Защо Саудитска Арабия упреква спекулантите за спада на цените на петрола?

„ Намаляването на цените е от изгода за Съединени американски щати и потребителите на първични материали – Европа, само че няма смисъл да споделяме, че това е скрит план на потребителите против ОПЕК. Тук няма потребност да търсим политическа съставна част. Мисля, че министърът на енергетиката на Саудитска Арабия би трябвало да се схваща безусловно, че има спекуланти на фондовата борса, които намаляват цените на петрола по чисто търговски аргументи: те желаят да купуват петролни фючърси на дъното и да ги продават, когато нарастнат ”, споделя Игор Юшков.

Цените на петрола започнаха да се повишават интензивно през август тази година заради упованията за недостиг на международния пазар. Защото Саудитска Арабия, дружно с Русия, в границите на ОПЕК, непринудено понижиха предлагането на пазара. От друга страна Китай, като най-големият консуматор на енергийни запаси, стартира да усилва потреблението. Тези фактори тласнаха цените нагоре. Тогава се появиха отрицателните упования за възходящо напрежение в Близкия изток. Но тези страхове се стопиха, което можеше да повлияе на спада на котировките.

Освен това в средата на октомври пазарът стартира да предизвиква упованията за рисковете от световна криза, в който миг цените на петрола започнаха интензивно да понижават, счита Юшков. Спекулантите се възползваха от тези страхове с вярата да завоюват пари от обстоятелството, че тези опасности не се материализират. Смесените статистики от Китай единствено ускориха тези страхове.

„ Саудитска Арабия се пробва да отрезви ненапълно пазара, тъй че всички да извърнат внимание на обстоятелството, че фундаменталните фактори, които тласнаха цените на петрола нагоре, не са изчезнали. Рисковете от световна криза съществуват, само че възможностите тези опасности да се материализират са към момента по-малки от възможностите справедливи фактори да работят за повишение на цените на петрола. Петролната промишленост към момента е незадоволително вложена, потреблението на нефт в Китай към момента пълзи, а производството към момента не е в крайник с търсенето “, споделя специалистът на ФНЕС.

Експертите чакат скорошно повишаване на петрола. „ Виждаме, че страховете са оправдани единствено в Германия, където стопанската система върви към нула или даже негативна, само че темповете на напредък на Китай към момента надвишават международните индикатори и към момента няма световна криза. Следователно през декември мисля, че може да забележим отскок нагоре при петрола. Цена под 80 $ за барел към момента не е оправдана, по-справедливата цена е 85 $ за барел “, споделя Игор Юшков.

Александър Бахтин, капиталов пълководец, също счита, че към този момент обстановката не е толкоз отрицателна, че да се чака цените на петрола да паднат под 80 $. „ Китай ползва серия от ограничения за фискално стимулиране, които биха могли да подтикват растежа на Брутният вътрешен продукт, а ОПЕК+ може да удължи доброволните съкращения до 2024 година Ако изискванията се подобрят, котировките на “Брент ” могат бързо да се върнат към зоната на 85-90 $ за барел и да прекарат остатъка от годината на тези равнища “, предвижда Бахтин.

„ Коридорът от 80-90 $ е един тип консенсус за целия пазар: за производителите, за потребителите, за Русия, за Саудитска Арабия и даже за Съединените щати във връзка с производството. Тъй като цената на производството в чужбина пораства и доближава към 86. За Саудитска Арабия 87 $ за барел разрешават да образува бездефицитен бюджет “, споделя Игор Юшков.

Що се отнася до Русия, в бюджета за 2023 година беше заложена цена от 70 $ за барел при бюджетен недостиг от 2%, само че ние към момента не сме достигнали това равнище. За 10 месеца междинната цена на съветския нефт е била 61 $ за барел. „ Защото през първата половина на годината междинната цена на съветския клас “Урал ” беше под 70, месечно беше даже под 50, защото тогава Русия направи огромна отстъпка за петрола си. През последните месеци обаче продаваме нефт за повече от 80 $ при по-слаба рубла (над 90 за долар), което ни разреши да компенсираме това, което не получихме през първата половина на годината. През есенните месеци печелим повече от плануваното. Мисля, че възможностите до края на годината вероятно да получим 70 $ в бюджета са много огромни “, споделя Юшков.

Според последните данни приходите от нефт и газ през октомври са с съвсем една трета по-високи от година по-рано. Въпреки това въз основа на резултатите от януари-октомври приходите от петрол и газ към момента са с 26,3% по-ниски в съпоставяне със същия интервал на предходната година, отбелязва Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори на финансовата група Финам.

Интересното е, че приходите, разнообразни от нефт и газ, обезпечават неоценима поддръжка за бюджета, където Данък добавена стойност играе съществена роля. Тази година непетролните и газовите доходи са се нараснали с 28,7% на годишна база, а в края на 10-те месеца на 2023 година приходите в бюджета за първи път през тази година надвишават равнището от предходната година с 4,4%, показва Беленкая.

В същото време, съгласно специалиста, през октомври разноските са се нараснали, а през оставащите два месеца те ще се усилят още повече - възнамерява се да бъдат изразходвани още 7,3-8,2 трилиона рубли, или 23-25% от всички годишни разноски. Подобен надвес на бюджетните разноски може да усили инфлационния напън при започване на 2024 година, предизвестява Беленкая.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР