Спектакълът е включен в рамките на ММФ „Варненско лято“ 2017

...
Спектакълът е включен в рамките на ММФ „Варненско лято“ 2017
Коментари Харесай

Единствената дама, отличена с приза „Кавалер на Република Италия“ ще дирижира Лучия ди Ламермур във Варна

Спектакълът е включен в границите на ММФ „ Варненско лято “ 2017 и Опера в Летния спектакъл.В историята на Варненската опера „ Лучия ди Ламермур “ от 2017 година е четвърта подред театрална версия, след постановките през 1956, 1986 и 2005 година

Дебютът в „ Лучия ди Ламермур” е сбъдната фантазия и за солистката на Държавна опера Варна Илина Михайлова.



Завършила НУИ „ Добри Христов “, НМА „ Панчо Владигеров “ и Консерваторията „ Джузепе Верди “ в Милано, варненката печели сърцата на публиката в България, Италия и други европейски страни, с красивия си глас и изключителната си артистичност. Пяла е и в други опери на Доницети, само че както самата тя признава: „ Лучия ди Ламермур” е нещо напълно друго. Лучия е извънредно трагичен и многопластов персонаж, който Доницети пресъздава с доста комплицирана във вокално и психическо отношение партия. За това може да се съди даже единствено от обстоятелството, че Лучия се появява на сцената още в увертюрата и не излиза до края на представлението. В режисьорското си решение Огнян Драганов подчертава най-много върху въображаемия свят, в който изпада Лучия.

Ролята на Едгардо, написана за висок поетичен тенор, е повече от подобаваща и за Михаил Михайлов.



Един от обещаващите български гласове. В края на 2015 година печели Grand Prix на XIX-я Международен конкурс „ Романсиада”, Москва, Русия. Международният му дебют е в Театър Веве, Швейцария, пял е и в театри в Италия и Германия, както и на фестивалите „ Херренкимзее Фестшпиле” – в ролята на Бакхус в „ Ариадна от Наксос” от Рихард Щраус и „ Класик ам Зее” – „ Травиата”. През 2013, Михаил Михайлов дебютира във Англия, изпълнявайки „ Реквием” – Верди, в Royal Festival Hall, Лондон, с Кралския Филхармоничен Оркестър.

Режисьорът Орлин Драганов внася радикална транформация в персонажа на Едгардо, който в съзнанието на Лучия се явява не като действителна персона, а като проекция на Рицаря на бял кон. Това изисква героят да бъде драматургически неподвижен, някъде на границата сред съня и действителността, което слага пред артиста предизвикването да пресъздаде драматиката единствено с гласа си.

В основните функции ще се показват: Лучия – Илина Михайлова, Едгардо - Михаил Михайлов, Енрико - Свилен Николов, Раймондо - Евгений Станимиров, Нормано - Пламен Долапчиев, Алиса – Вяра Железова, Артуро - Христо Ганевски. Оркестър и хор на Държавна опера Варна. С присъединяване на Варненската детско-юношеска опера
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР