Спазихме изцяло европейското законодателство в областта на общ. поръчки. Имаше

...
Спазихме изцяло европейското законодателство в областта на общ. поръчки. Имаше
Коментари Харесай

Министър Петкова обясни за нова ядрена мощност

" Спазихме напълно европейското законодателство в региона на общ. поръчки. Имаше транспарантна процедура. Наложи се да бъде занимателен процеса поради обжалване и на двата консорциума. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова в студиото на " Офанзива " по Канал 3.

" Преди 2 седмици бе подписан контракта с " Аркад " и консорциума му. Предвидена е реализация на плана до 150 дни за първите 38 км., сложили сме своите условия за оптималната готовност и редуциране на работния развой ", сподели още тя.

" За " Южен поток " трябваше да бъде следвано прецизно законодателството. А ние се стремим да запазим стратегическото място на България на газовата карта на Европа. С концепцията за газоразпределителен център на наша територия сме доста покрай тази цел. Искаме да създадем борса за търговия с природен газ, което ще е сериозна крачка. Това е изчезналата конструкция, вървим постепенно, само че решително напред ", съобщи Петкова.

" Благодаря на всички, които поддържаха смяната в закона. Проектите в природния газ се развиват динамично, не може да стоим, би трябвало да рискуваме, с цел да не се окажем заобиколени от всички планове, които се развиват към нас.

Работим България да резервира мястото си в газовата карта на Европа, построяваме интерконектора с Гърция, разширяваме газопреносната инфраструктура, " Булгартрансгаз " ще взе участие на терминала за полутечен природен газ в Александруполис, ще имаме опция за доставка на природен газ по разнообразни направления.

Ако Русия спре да подава газ, ще се освободи място и ще създадем търг, отново ще можем да черпим изгоди ", твърди тя.

" Оптимист съм за Белене. Стратегически вложител желаят да са Росатом, Фраматом, General electric и др водещи компании. Каквото планува решението на Народното събрание, това можем да предложим на вложителите.

Удължаваме периода на употреба на 6-ти блок с 10 години за първи път. Техния потребен живот може да е продължен с още 30 години. Всички стрес проби демонстрират, че работи при най-високите стандарти ", добави Теменужка Петкова.

" Подготвили сме план на интегриран проект " Климат-енергетика ", според него сме показали енергийния ни баланс, там залагаме на въглищните централи. Те са в доста положително техническо положение, имаме ресурс на лигнитни въглища. Предвиждаме и създаване на нова нуклеарна мощ, ще е решение за въглеродните излъчвания и чистотата на въздуха " сподели Петкова.

" Договорите с американските централи са дълготрайни и са за изкупуване на електрическа сила. Миналата година платихме 364 млн. с цел да може централата Топлоелектрическа централа Марица Изток-2 да работи една година.

Цената на електрическата сила се дефинира от два съставния елемент – енергийният и цената " обвързване към обществото ". В нея се включват всички разноски на обществото към производството на електрическа сила, която употребява преференция, както и разноските от договорите с американските компании.

Пълната либерализация на пазара значи повече конкуренция и по-ниски цени ", приключи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР