Спасителите на плажа не са, за да тровят отпуската на

...
Спасителите на плажа не са, за да тровят отпуската на
Коментари Харесай

Спасител на плажа: По-голямата част от удавените са чуждестранни граждани

Спасителите на плажа не са, с цел да тровят отпуската на летовниците, а с цел да оказват помощ при неприятни обстановки , разяснява водният избавител Красимир Димирев за Радио „ Фокус “. Той показа, че за 21 години работи като избавител по Северното Черноморие и е помагал 51 пъти на давещи се , като в никакъв случай не е губил човек. По думите му по-голямата част от случаите са поради безконтролно държание на хората и несъобразяването им с флаговете .

По-голямата част от удавените са задгранични жители , твърди Димирев и предизвести, че до покруса може да се стигне и при безпрепятствено море .

„ Идват хора, които пият на плажа по две, три, четири бири, тежки виновност и влизат във водата. Човек си отива за към минута и 30-40 секунди, до момента в който стигнем до тях…Морето не е басейн, морето си желае своето и то го взема “ , разяснява още той.

Според него родителите не са дисциплинирани и оставят децата си без контрол , като допускат, че спасителят ще си прави работата, съобщи още Димирев и добави: „ Имам още 60 деца – на кое по-напред да обърна внимание? За 3, 4, 5 секунди мъртвакът дърпа детето на 15 метра и мъчно можеш да го стигнеш. И възрастни хора отиват във вътрешността по този метод. Вълната подсича краката на индивида и той към този момент е на 20 метра във вътрешността. Много мъчно се доближава, да не приказваме за изваждането му след това, тъй като той е паниран, ръкомаха, удря, бие се. “

Проблем е освен неналичието на задоволително спасители , а и подготовката и образованието на бъдещи такива, съобщи Димирев. Той счита, че е необходим стаж от най-малко 2-3 години на пост дружно с умел избавител, с цел да може младият да натрупа опит. По негови думи не са задоволителни материалните бази и оборудването, нужно за оказване на незабавна помощ преди идването на медицинските екипи. Според него и заплатите не са задоволителни поради отговорността на специалността, като разкри, че получава 1400 лв. на месец за 10-часов работен ден и 6 наряди в седмицата .

Трябва да бъде основан синдикат на водните и планински спасители, който да пази правата им пред Министерство на туризма и работодателите, прикани водният избавител.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР