Спаси София алармира за съмнителен строеж в столичния район Възраждане.

...
Спаси София алармира за съмнителен строеж в столичния район Възраждане.
Коментари Харесай

Спаси София алармира за съмнителен строеж в район Възраждане

Спаси София сигнализира за подозрителен градеж в столичния регион " Възраждане ". От организацията показват, че е напът да бъде издигнат многоетажен жилищен блок без да са спазени всички законови и нормативни условия.



Гражданите, живеещи в непосредствена непосредственост до новия градеж, неведнъж са алармирали виновните институции, само че и до момента няма отговор на техните питания, оповестяват от пресцентъра на Спаси София.

През 2015 година парцелът е продаден от Общината на търг . На търга се явил единствено един участник, който го спечелил. Спаси София акцентират, че през годините предназначението на въпросния парцел се сменя неколкократно - първо " за търговски комплекс ", а в следствие " за постройка със смесено предопределение ".

Арх. Росица Николова изрази подозрение, че не е спазено настояването за строителство на постройка със смесено предопределение. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ), една постройка е нежилищна, т.е. със смесено предопределение единствено когато 60% от нея са жилищни обекти, а нежилищните са минимум 40 %, акцентира тя.

Справка в уеб страницата на възложителя демонстрира, че съотношението на жилищни към нежилищни обекти е 70% жилища към 30% нежилищни. Освен за чиста облага през повече жилищни площи за продажба, това се прави, с цел да се избегнат градоустройствени условия за етажност и предопределение на постройката, разясни Николова.

Ако нашите подозрения и калкулациите от уеб страницата на възложителя се потвърдят, това е съществено нарушаване на наредбите от Закон за устройство на територията и е причина за прекъсване на строителството, добави архитекта. Тя акцентира и, че след започването на градежа, е стеснен автомобилния достъп до улица " Георги Златаров ".

Опасения буди и фактът, че тук се намираме върху зона със предпазен воден обект - парцелът попада в санитарно-охранителната зона (2ра и 3та) на находището на минерална вода София - Баталова воденица. В такива случаи се изисква мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда - София, само че такова няма, изясни арх. Иван Караджов.

От показаните досега документи не излиза наяве за какво се е стигнало до потребност от продажбата на общинския парцел, какво е наложило смяната на предназначението на парцела неколкократно, за какво разрешителното за градеж е издадено преди наложителното мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда когато се строи в санитарна зона с подпочвени води, показват от Спаси София.

По думите на водачът на организацията Борис Бонев това звучи като следващата общинска скица, която зарежда нечии частни ползи, вместо публичните потребности . Той бе безапелационен, че Спаси София няма да си затваря очите за такива случаи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР