Спаси София алармира отново за мръсния въздух в столицата"София никога

...
Спаси София алармира отново за мръсния въздух в столицата"София никога
Коментари Харесай

Спаси София алармира отново за мръсния въздух в столицата

Спаси София сигнализира още веднъж за мръсния въздух в столицата
"София в никакъв случай не е била толкоз мръсна. Геноцид върху софиянци. Само по този начин може да бъде избран убийствено рисковият въздух, щръкнал над града", сигнализират от гражданската организация Спаси София.

Вчера концентрацията на ФПЧ 10 в някои квартали беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница. Тази заран концентрациите към този момент са към 900 μg/m3 - към 20 пъти над границата, оповестяват от организацията.

Излагането на сходни равнища на канцерогенно замърсяване доста усилва риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови болести, прибързано раждане, недостатъци при раждането, преждевременна гибел и други Само през днешния ден в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 индивида, а София остава най-замърсената столица в Европейски Съюз, обявиха от Спаси София.

По всички интернационалните стандарти, концентрации над 200 μg/m3 се считат за доста рискови по здравето, а предприемането на ограничения за наложително. Париж да вземем за пример не разрешава работата на заводите, отопляване на твърдо гориво и приложимост на коли под Евро 5 при равнища сред 80 и 150 μg/m3. Столичната община обаче, при концентрации над 1000 μg/m3, продължава да крие информация от жителите и да бездейства. За през днешния ден ръководещите са планували единствено две ограничения – апел жителите да употребяват градския превоз и апел при опция да не се отопляваме с твърдо гориво. Ако не беше незаконно и рисково за здравето, щеше да е смешно, декларират от организацията и се обръщат към столичния кмет със следния апел:

"Г-жо Йорданка Фандъкова, евтиният ПР и призоваването не е решение! Ситуацията изисква незабавни, безапелационни и непопулярни ограничения в този момент!".

От Спаси София упорстват за цялостна възбрана, непрекъснат надзор и тежки санкции за всички, които горят пластмаса, облекла, гуми, масла, кабели... Друго искане е да стартира развой по цялостната възбрана на отопление с твърдо гориво. Според организацията общината би трябвало да разшири трамвайната и тролейбусна мрежа като опция за напредването с персоналния автомобил. Категорично се упорства за връщане на измервателната станция на Орлов мост и слагане по една във всеки регион на София.

Спаси София упорстват още общината да оправи модела за ранно предизвестие и прогноза, прикриващ действителното замърсяване.

"Въздухът е спокоен и незабележим палач, а неговите последици ще ги почувстваме след години. Затова геноцидът в София би трябвало да спре! Сега!", споделят още от Спаси София. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР