Спас Спасов, ДневникЦената на два терена, предвидени за отчуждаване от

...
Спас Спасов, ДневникЦената на два терена, предвидени за отчуждаване от
Коментари Харесай

Как кметски заповеди вдигнаха 200 пъти цената на две ниви във Варна

Спас Спасов, Дневник

Цената на два терена, планувани за отчуждаване от община Варна, е скочила безпричинно близо 200 пъти за по-малко от две години.

Земята е нужна за строителството на нова връзка към автомагистрала " Хемус ".

Внушителните разлики излизат при сравнението на заповедите, подписани от кмета на града Иван Портних, надлежно през юни 2017 година и март т. година Те се отнасят до едни и същи урбанизирани поземлени парцели, избрани и в единия, и в другия случай като земеделска земя.

Терените, чиято цена внезапно е скочила в хода на процедурата по отчуждаване, се намират в западната част на Варна и през тях би трябвало да премине връзката сред ул. " Атанас Москов " и автомагистрала " Хемус ". За първи път локалната администрация подхваща опит за отчуждаването им при започване на юни 2017 година Тогава кметът на Варна издава две заповеди, с които отчуждава елементи от по-големи поземлени парцели – едната от 859 кв. м, а втората от 703 кв. м. Определените за тях цени са надлежно 690 лева и 790 лева за задачите терени. Така сметката демонстрира, че общинската администрация във Варна е определила междинна цена за кв. м от парцелите към 0.96 лева

Във връзка с двете заповеди Варненският Административен съд образува дело по тъжба на притежателя на терените " Сибанк " с приемник Обединена българска банка. Решението е постановено през май м.г. и с него двете заповеди на кмета на Варна са анулирани, а административната кореспонденция му е върната " за изговаряне съгласно дадените инструкции за пояснение и използване на закона ".

След това решение отчуждаването на частите от двата парцела е спряно, а до втория опит за подновяването минават съвсем 10 месеца. На 5 март т. година кметът на Варна издава две нови заповеди за отчуждаването към този момент не на части, а на задачите парцели, нужни за построяването на " Пътна автомобилна рампа на Автомагистрала " Хемус ".

Междувременно те към този момент са минали в благосъстоятелност на акционерното сдружение " Бляк сенд инвестмент ", обвързвана с предприемача Митко Събев през едноличната му компания " Боракай ".

С двете нови заповеди на варненския кмет Иван Портних се отчуждават още веднъж два поземлени парцела, само че към този момент с обща повърхност 3.5 хиляди кв. м, като избраното за тях равностойно парично обезщетение е към този момент 654.4 хиляди лева Това прави 187 лева на кв. м, или съвсем 200 пъти повече от цената избрана за кв. м от същите парцели през юни 2017 година

Откъде идва голямата разлика?

Позицията на общината е, че през 2017 година частите от парцелите, които са попадали в трасето на автомобилната рампа на автомагистрала " Хемус ", са били остойностени като аграрни земи със съответната категория, само че после след правосъдното решение се оказало, че би трябвало да се правят оценка като урбанизирана територия, според преобладаващото предопределение на територията, в която попадат.

Доколко става дума за равностойно обезщетение обаче е противоречиво, защото терените, отчуждени за реализацията на пътното трасе (т.нар. пробив на бул. " Сливница " ), минават през регион, в който се намират няколко огромни търговски обекта и даже на метри от няколко от тях. За прокарването на трасето е ликвидирана даже автокъща и е отнета част от индустриална база, демонстрира информация с платформата Гугъл maps, написа Дневник.

В същото време на сателитните фотоси, поместени в същата платформа, се вижда, че терените, отчуждени за бъдещата рампа на автомагистрала " Хемус ", в никакъв случай не са били застроявани или употребявани за търговски цели. Въпреки това община Варна е решила да увеличи цената им 200 пъти спрямо постановената отново от самата нея единствено две години по-рано.

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР