Спарингът сред професионалните, които практикуват смесени бойни изкуства - ММА,

...
Спарингът сред професионалните, които практикуват смесени бойни изкуства - ММА,
Коментари Харесай

Открити са изменения в мозъка на ММА бойците

Спарингът измежду професионалните, които практикуват смесени бойни изкуства - ММА, може да има както позитивни, по този начин и негативни резултати върху техния мозък съгласно някои ранни проучвания.

Учени разкриват, че по-честите спаринг сесии покачват вероятността от появяването на промени в мозъчната конструкция, които са свързани с мозъчно увреждане.

В тези случаи нормално се вижда хиперинтензитет на бялото вещество в мозъка, което е причина за появяването на съдово увреждане, вследствие на чести контузии на главата.

Изследователите разкриват още, че по-честите тренировки на смесени бойни изкуства могат да бъдат свързани с увеличение на размера на каудалното ядро. Това е централна част от мозъка, която се асоциира с осъществяването на разнообразни придвижвания, ученето, паметта, другите страсти и възприятието за удоволетвореност.

Съществуват теории, които биха могли да обяснят по-големия размер на това ядро. Една от тях е, че хората, които упражняват по-често, могат да станат по-добри в избягването на удари и пострадвания по време на борба. Изпълняването на следени придвижвания също би могло да изясни смяната в размера на каудалното ядро.

В изследването са включени 92 дейни професионални ММА бойци, които употребяват ритници, юмруци и други придвижвания по време на спаринг.

Средната възраст на участниците е 30 години, от които 85% са мъже. Включените в изследването са от разнообразни етнически групи.

По време на проучването практикуващите са взели участие в приблизително 9 професионални дуела по смесени бойни изкуства, като настрана всяка седмица имат по 10 спаринг сесии.

След провеждането на ядрено-магнитен резонанс на бойците, резултатите от теста са съпоставени с количеството тренировки, в които всеки един от тях взе участие.

При разбор на получените данни, откривателите откриват, че по-големият броя на спаринг сесиите всяка седмица се свързва с повече промени в бялото вещество, само че също по този начин и с съществуването на по-голямо каудално ядро.

Въпреки някои дефекти и нуждата от в допълнение следене на вероятните въздействащи фактори, направените разкрития биха могли да дадът информация на практикуващите и на общността за евентуалните опасности и изгоди от другите смесени бойни изкуства.

Резултатите от изследването са показани на годишната среща на Американската психиатрична асоциация за 2022 година

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР