Спането в мързеливите неделни сутрини или оставането до късно в

...
Спането в мързеливите неделни сутрини или оставането до късно в
Коментари Харесай

Късното лягане и прекаленото излежаване образува вредни бактерии в червата ни

Спането в мързеливите неделни сутрини или оставането до късно в събота вечер е ежеседмична традиция за доста хора. Заслужаващите внимание нови открития обаче могат да накарат мнозина да се замислят дали да нарушат нормалния си график на сън. Изследователи от Кралския лицей в Лондон откриха, че нередовният сън има връзка с нездравословните бактерии в червата, оповестява „ Стъди Файндс “.


Този план, извършен в съдействие със ZOE, компания за персонализирано хранене, е първият в историята, който оповестява за голям брой връзки сред обществения живот или смяната във вътрешния часовник на тялото на човек при смяна на режима на сън сред работните и почивните дни, с редица фактори, свързани със стомаха и храненето (качество на храната, хранителни привички, възпаления и състав на чревния микробиом) в границите на една група.

Предишни проучвания са посочили, че работата на смени нарушава телесния часовник и даже може да усили риска от увеличение на тежестта, сърдечни проблеми и диабет. Изследователският екип обаче твърди, че доста по-малко се знае, че биологичните ни ритми в действителност могат да бъдат повлияни от несъответствията в режима на сън. Например ранното пробуждане с будилник в работни дни спрямо естественото пробуждане в неработни дни при хора, работещи с постоянно работно време.

" Знаем, че огромните разстройства в съня, като да вземем за пример работата на смени, могат да окажат съществено въздействие върху здравето. Това е първото изследване, което демонстрира, че даже дребни разлики във времето за сън през седмицата наподобява са свързани с разлики във типовете чревни бактерии. Някои от тези асоциации са свързани с разликите в храненето, само че нашите данни демонстрират, че може да са намесени и други, към момента незнайни фактори ", споделя основният създател доктор Уенди Хол от Кралския лицей в Лондон в известие за медиите.

Съставът на микробите в червата на индивида (микробиом) може да повлияе негативно или позитивно на здравето му посредством производството на отрови или потребни метаболити. Специфични типове микроби могат даже да подхождат на риска от дълготрайни здравословни положения на индивида, в това число диабет, сърдечни болести и затлъстяване. Микробиомът на всеки човек се въздейства от храната, която той употребява, което значи, че чревното многообразие е много регулируемо.

Проучването измежду 934 души от изследването ZOE PREDICT, най-голямото по рода си настоящо изследване на храненето, създателите на изследването проучват проби от кръв, изпражнения и чревен микробиом в допълнение към измерванията на глюкозата при тези, чийто сън се смята за неточен, спрямо други, които имат обикновен график на съня.

Забележително е, че създателите на проучването настояват, че единствено 90-минутна разлика във времето на междинната точка на съня - половината път сред времето за сън и времето за пробуждане - е обвързвана с разлики в състава на чревния микробиом.

" Сънят е основен дирек на здравето и това проучване е изключително навременно поради възходящия интерес към циркадните ритми и чревния микробиом. Дори 90-минутна разлика в средата на съня може да насърчи типовете микробиота, които имат неподходящи асоциации със здравето ви ", споделя първият създател на проучването Кейт Бермингам, лекар на науките, от Кралския лицей в Лондон и старши теоретичен помощник по хранене в ZOE.

" Поддържането на постоянен режим на сън, т.е. по кое време си лягаме и по кое време се разсънваме всеки ден, е елементарно регулируемо държание в метода на живот, което всички можем да създадем и което може да повлияе на здравето ви посредством чревния микробиом към по-добро ", заключава доктор Сара Бери от Кралския лицей в Лондон и основен академик в ZOE. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР