Спадът в руския износ на изкопаеми горива, след като Москва

...
Спадът в руския износ на изкопаеми горива, след като Москва
Коментари Харесай

Енергийната криза може да ускори прехода към зелена енергия

Спадът в съветския експорт на изкопаеми горива, откакто Москва нахлу в Украйна, ще трансформира световния енергиен пейзаж за десетилетия, и може да помогне за ускорение на прехода към зелена сила. Това написа в най-новия годишен отчет на Международната организация по силата (МАЕ), отразяващ международните енергийни вероятности, оповестиха международните организации.

Експертите на МАЕ признават икономическите вреди от понижените доставки на съветски нефт, природен газ и въглища. Те въпреки всичко резервират прогнозата си, съгласно която при най-хубавия сюжет, обвързван с климата, не са нужни вложения в нови планове за изкопаеми горива.

В отчета написа още, че световната енергийна рецесия предизвиква дълбоки и дълготрайни промени, които обаче могат да ускорят прехода към по-устойчива и сигурна енергийна система.

" Енергийните пазари и политики се трансформираха вследствие на нахлуването на Русия в Украйна, освен за момента, само че за десетилетия напред ", сподели основният изпълнителен шеф на организацията Фатих Бирол.

" Енергийният свят се трансформира трагично пред очите ни. Правителствата по света дават обещание да трансфорат това в историческа и дефинитивна повратна точка към по-чиста, по-достъпна и по-сигурна енергийна система ", добави Бирол.

Краткосрочното по-слабо предложение, в резултат на понижените доставки на изкопаеми горива от Русия, ще би трябвало да бъдат обезщетени от другаде. Най-добри за тази цел са планове с " къси периоди за осъществяване ", които бързо могат да обезпечат нефт и газ на пазара, без да се изпада според, показват специалистите на МАЕ.

Очаква се световните вложения в зелена сила да нарастват с по над 2 трилиона $ годишно до края на десетилетието. Това съставлява на половина повече от актуалните равнища.

Миналата година МАЕ изненада енергийния отрасъл, като съобщи, че съгласно най-благоприятния ѝ за климата сюжет, по-ниското търсене и увеличението на нискоемисионните горива вършат новите петролни и газови планове ненужни след 2021 година

Според прогнозните данни делът на изкопаемите горива в световния енергиен микс ще спадне от 80 на 100 до 60 на 100 през 2050 година Глобалните излъчвания на въглероден диоксид също се чака да намалеят, написа в отчета на МАЕ, представен от ДПА.

Въпреки това МАЕ приема, че световното стопляне ще бъде с 2,5 градуса по Целзий до 2100 година, което е над задачата за стопляне от 1,5 градуса по Целзий, при която биха били предотвратени съществени последствия от изменението на климата.

Що се отнася до Русия, МАЕ написа в своя отчет, че страната, която е най-големият експортьор на изкопаеми горива в света, в никакъв случай няма да си възвърне предходния дял от световния енергиен микс, който имаше преди нашествието си в Украйна.

Руските доставки на интернационално търгувана сила ще спаднат до 13 на 100 до 2030 година, до момента в който през предходната година те бяха към 20 на 100. Глобалното търсене на всевъзможни типове изкопаеми горива е достигнало пик или плато, което се случва за първи път в прогнози на организацията.

Глобалните излъчвания, отделяни от изкопаеми горива, и водещи до изменение на климата, ще доближат своя най-много до 2025 година, защото потреблението на въглища ще спада през идващите няколко години. Търсенето на природен газ ще бъде в плато до 2030 година, а търсенето на нефт ще доближи такова към средата на идващото десетилетие, преди да спадне, чакат анализаторите.

" Един от резултатите от дейностите на Русия е, че ерата на бързо повишаване на търсенето на природен газ наближава своя край ", планува още МАЕ, акцентирайки, че повишаването на световното търсене на газ сред 2021 година и 2030 година ще бъде с по-малко от 5 на 100.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР