Спадът в бизнес активността в еврозоната изненадващо се задълбочи през

...
Спадът в бизнес активността в еврозоната изненадващо се задълбочи през
Коментари Харесай

Reuters: Еврозоната вероятно е в рецесия

Спадът в бизнес интензивността в еврозоната изненадващо се задълбочи през декември съгласно деликатно следени изследвания, които демонстрират, че стопанската система на блока съвсем несъмнено е в криза, написа  Reuters .

Това е широкообхватен спад с утежняване на интензивността както в Германия, по този начин и във Франция, както и в услугите и производството, демонстрират изследванията.

През последното тримесечие икономиката на еврозоната се сви с 0,1%, демонстрират формалните данни за декември на Индекса на мениджърите на покупки (PMI), обсъждан като добър индикатор за икономическото здраве, хипотетичната интензивност към този момент е намаляла през всеки месец от това тримесечие. Това ще означи две поредни тримесечия на икономическо стесняване, отговарящо на техническото определение за криза.

В четвъртък, 14 декември,  Европейската централна банка понижи прогнозите си за растежа за 2023 и 2024 година

Предварителният формиран PMI показател на HCOB, изготвян от S&P Global, се намали до 47,0 пункта този месец по отношение на 47,6 пункта през ноември, като е опровергал упованията в анкетата на Reuters за покачване до 48,0 пункта и е отбелязал седмия си месец под границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването.

" Спадът на съставния PMI показател в еврозоната през декември е още едно доказателство, че стопанската система е в криза ", декларира Андрю Кенингам от Capital Economics.

В Германия спадът се задълбочи, което приказва за криза в най-голямата европейска стопанска система в края на годината. Същевременно интензивността във Франция спадна по-бързо от предстоящото, защото търсенето на артикули и услуги във втората по величина стопанска система в еврозоната се утежни в допълнение.

Германската стопанска система ще се свие леко през тази година и едвам ще нарасне през идната, защото търсенето от чужбина е едва, държавните дотации за прехода към екологично чиста стопанска система са лимитирани, а високите лихвени проценти потискат интензивността, заяви " Бундесбанк " на 15 декември.

Компаниите в големия бранш на услугите във Англия обаче означиха ново ускорение на растежа този месец, което допуска, че стопанската система има задоволително инерция, с цел да избегне рецесията най-малко към този момент, добавя английската организация.

Това демонстрира, че компаниите в еврозоната не чакат скорошно усъвършенстване и за втори месец понижават броя на чиновниците си. Комбинираният показател на заетостта доближи тригодишно дъно от 49,6 пункта, което е малко по-малко от 49,7 пункта през ноември.

PMI показателят за преобладаващата в блока промишленост на услугите спадна от 48,7 на 48,1, което е надалеч от прогнозата на анкетата на Reuters за покачване до 49,0.

" Това удостоверява упованията ни, че стопанската система на еврозоната ще продължи да се свива през четвъртото тримесечие, обратно на упованията на ЕЦБ ", декларира Кристоф Вайл от " Коммерцбанк ".

Търсенето на услуги още веднъж спадна, защото задлъжнелите консуматори, усещащи натиска на рекордно високите разноски по заемите в 20-те страни от валутния съюз, харчеха по-малко. Индексът на новите предприятия се намали от 46,7 до 46,6.

В четвъртък ЕЦБ остави лихвените проценти в действие и се опълчи на залозите за идни съкращения, като удостовери, че разноските по заемите ще останат на рекордно високи равнища. Скорошно изследване на Reuters сподели, че тя ще изчака до второто тримесечие, преди да стартира да понижава.

Фабриките във валутния съюз също имаха още един разочароващ месец. Производственият PMI показател се задържа на ноемврийското равнище от 44,2 пункта, което не дава отговор на прогнозата на Reuters за 44,6 пункта и е под 50 пункта за 18-и месец.

Индексът, измерващ производството, спадна от 44,6 на 44,1.

Все отново мениджърите на заводи са настроени по-оптимистично във връзка с идната година и показателят на бъдещото произвеждане скочи до 55,6 по отношение на 53,3, което е най-високата му стойност от май насам.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР