Спадът в американско-китайските отношения, неизбежен след визитата на Нанси Пелоси

...
Спадът в американско-китайските отношения, неизбежен след визитата на Нанси Пелоси
Коментари Харесай

Комерсант: Визитата на Пелоси в Тайван укрепва стратегическите позиции на Москва

Спадът в американско-китайските връзки, неминуем след визитата на Нанси Пелоси в Тайван, ни кара да се замислим какви ще са последствията за Русия, написа в коментар съветският в. " Комерсант ", представен от Българска телеграфна агенция.

След започването на специфичната интервенция в Украйна централен нерв на международната политика стана опълчването на Русия против Съединени американски щати и НАТО. Вашингтон и съдружниците му поставиха великански старания, с цел да не позволен Китай да се трансформира в главен " избавител " на Русия, осигурявайки й опция да избегне глобите, като преориентира своята стопанска система от Запада към Изтока. Използваха всички средства: ръководителят на КНР Си Цзинпин бе убеждаван, умоляван, опитваха се да го предразположат. Дори тривиално го заплашваха с предизвестия за някаква " висока цена ", която ще би трябвало да заплати упорстващ Китай.

Това постановяваше Пекин да показва чудеса в еквилибристиката - да не се отхвърля от съдействието с Москва, само че да декларира, че не доставя оръжия на Русия, не й спомага в спора в Украйна, въобще че е за мир и решение на всички въпроси посредством договаряния. Човек прочее се пита какво пречи на Китай намерено и изрично да поддържа Русия. Та нали външният министър на КНР Ван И съобщи още предходната година, че в китайско-руското съдействие " няма краен пункт, няма неразрешени зони, няма горна граница " - въобще това, въпреки да не е съюз, е " освен това от съюз ".

Но макар тази ярка реторика " горна граница " невидимо присъстваше. Пекин следваше правилото за равноотдалеченост от страните в украинския спор и до неотдавна изслушваше апелите на Киев към другарски Китай да се откаже напълно от взаимоотношение с Москва.

Друга една рецесия в сигурността, развила се на хиляди километри от Украйна, на Индийско-Тихоокеанския спектакъл, в центъра на който се намира Тайван - драгоценен териториален, стопански и геополитически актив - до тази седмица оставаше на втори проект, тъй като не бе толкоз остра. Сега обаче обстановката се завъртя на 180 градуса, акцентира " Комерсант ".

С мощна осведомителна вълна визитата на Пелоси на острова отхвърли Украйна на втори проект. Визитата подрежда Киев измежду главните губещи страни и в същото време укрепва стратегическите позиции на Москва. След като Пелоси прекрачи " алената линия " в американско-китайските връзки, всевъзможни нови искания към Китай във връзка дейностите му по отношение на украинската рецесия стават неуместни. Сега Пекин постоянно може да отвърне на Вашингтон: а какви правила в интернационалната политика спазвате вие?

Визитата на Пелоси в действителност трансформира украинската и тайванската рецесия в скачени съдове. Излиза, че един от основните врагове на Русия във Вашингтон - Нанси Пелоси - несъзнателно подкрепя играта на Москва, като показва, че Русия и Китай в действителност плават в една и съща лодка.

" Сега към този момент няма никакви спънки Москва и Пекин да застанат в стойка " тил до тил " и взаимно да се прикриват откъм тила: Русия отблъсква враговете по западното направление, а Китай - в Индийско-Тихоокеанския район. В стълкновение би трябвало да си оказват помощ взаимно, тъй като колкото е по-силен вашият приятел по оръжие, толкоз по-близо е общата ви победа. Над кого ли? Естествено, над Съединени американски щати. Общо взето, благодарим ти, Пелоси ", заключава " Комерсант ".

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР