Спадът на продажбите на нови жилища показва, че кризата с недвижимите имоти в Китай не е приключила

...
Спадът на продажбите на нови жилища и докладваното анулиране на
Коментари Харесай

Спадът на продажбите на нови жилища и докладваното анулиране на пласиране на акции от най-големия строителен предприемач в Китай във вторник подчертаха дълбочината на кризата с недвижимите имоти в страната.

Докладите, че Country Garden внезапно е оттеглила опита си да събере 300 милиона долара чрез издаване на нови акции в Хонконг, съвпаднаха с публикуването на данни късно в понеделник, показващи, че продажбите на нови жилища от 100-те най-големи предприемачи в Китай са намалели с 33% през юли спрямо преди година.

„Не е сключено окончателно споразумение по отношение на предложената сделка и компанията не обмисля предложената сделка на този етап“, се казва в изявление на Country Garden. Акциите му паднаха с цели 11% на борсата в Хонконг. Последно те бяха надолу със 7%.

Спадът в продажбите на нови жилища в Китай е най-стръмният месечен спад от юли 2022 г. За първите седем месеца на тази година продажбите на нови жилища от 100-те предприемачи са намалели с 4,7% спрямо година по-рано.

„Като цяло текущото търсене на пазара и покупателната способност са завишени, а доверието в индустрията все още е на ниско ниво“, се казва в изявление на China Real Estate Information Corp. – водещ доставчик на данни в индустрията.

Огромната индустрия за недвижими имоти в Китай дълго време беше важен двигател на икономическия растеж, като представляваше до 30% от БВП на страната. Инвеститорите виждат съживяването на сектора като решаващо за възстановяването на втората по големина икономика в света след три години на самоналожена изолация поради коронавирусна пандемия.

„Последните сигнали от водещи политици... предполагат, че Пекин става все по-притеснен за растежа и ясно осъзнава необходимостта от укрепване на колебливия сектор на имотите“, казаха анализатори на Nomura в понеделник.

„Те започват нов кръг [от] облекчаване на имотите и може да въведат известен стимул за реконструкция на стари квартали на големите градове.“

Премиерът Ли Цян обеща в понеделник да „коригира и оптимизира“ политиките, за да гарантира здравословното и стабилно развитие на пазара на имоти, според съобщение от заседание на Държавния съвет. Градовете трябва да въведат мерки, които отговарят на собствените им нужди, добави той, без да уточнява подробностите.

Четири от най-големите градове в Китай заявиха, че ще въведат мерки за стимулиране на местните пазари на имоти, също без да обявяват конкретни нови политики.

Жилищният регулатор на Шанхай заяви в понеделник, че ще изпълни обещанията на висшите политици. Гуанджоу, Шенжен и Пекин също направиха подобни изявления през уикенда.

 Работник произвежда автомобилни лагери във фабрика в Ханджоу, в източната провинция Zhejiang в Китай, на 31 юли 2023 г. Работник произвежда автомобилни лагери във фабрика в Ханджоу, в източната китайска провинция Джъдзян, 31 юли 2023 г. Stringer/AFP/Getty Images

„Засега тези стъпки все още далеч не са достатъчни, за да спрат низходящата спирала на сектора на имотите, според нас“, казаха анализаторите на Nomura, добавяйки, че няма ясна политическа пътна карта за стимулиране на сектора във време на бавен растеж на доходите на домакинствата , слабо доверие в бъдещето и намаляващо население.

Китайските домакинства нараснаха с нежелание да купуват нови жилища, тъй като вече несъществуващите ограничения на Covid, падащите цени на жилищата и нарастващата безработица обезсърчиха потенциалните купувачи.

Поредица от големи неизпълнения на задължения от имотни гиганти през 2021 г. също подкопа доверието в сектора и накара много купувачи на жилища да плащат за апартаменти, които никога не са получили, което предизвика протести.

В резултат на това индустрията на имотите в Китай е затънала в исторически спад през последните две години.

Цените на новите жилища бяха паднали за 16 поредни месеца до миналия декември. Те се стабилизираха по-рано тази година, но след това възобновиха спада си през юни, подчертавайки предизвикателствата на съживяването на търсенето.

Миналия месец Народната банка на Китай каза, че ще даде на разработчиците още 12 месеца, за да изплатят неизплатените си заеми, дължими тази година.

А в края на миналата година Пекин разкри план от 16 точки за облекчаване на кризата с ликвидността в сектора на недвижимите имоти. Основните мерки включват позволяване на банките да отпускат падежиращи заеми на строителни предприемачи и насърчаване на други канали за финансиране за фирми за имоти.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР