Спадът на лирата се ускори след решението на турската централна

...
Спадът на лирата се ускори след решението на турската централна
Коментари Харесай

Турската лира удари историческо дъно

Спадът на лирата се форсира след решението на турската централна банка да понижи лихвените проценти от 16% на 15% преди дни. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган намерено се опълчи на високите лихви, потвърждавайки, че те предизвикват инфлация. Някои медии настояват, че при започване на годината президентът на страната е оказал напън върху регулатора да резервира лихвите ниски, стимулирайки заемите и икономическия напредък.

На 22 ноември Ердоган съобщи, че вложенията, износът и основаването на работни места в този момент са цели на страната. „ Или ще изоставим вложенията, производството, растежа и работните места, или ще би трябвало да поемем историческо предизвикателство, с цел да осъществим личните си цели “, сподели той след съвещание на кабинета в Анкара. Той също по този начин означи, че Турция ще се бори против необяснимото нарастване на цените и тези, които употребяват слабата лира за операции на пазара. Докато множеството централни банки приказват за стягане на политиките, защото световното възобновяване подхранва покачването на цените, решението на Турция да понижи лихвите по заемите с четири процентни пункта от септември шокира пазарите и уплаши вложителите, които се оплакват, че нейната парична политика става все по-нестабилна и непредвидима.

Президентът е на мнение, че високите разноски по заеми предизвикват инфлация, а не я задържат. Той изиска централната банка да продължи да понижава лихвите, даже когато цените се повишават с близо 20%.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР