Спадът на чуждите инвестиции в България продължава седми пореден месец

...
Спадът на чуждите инвестиции в България продължава седми пореден месец
Коментари Харесай

ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ: Чуждите инвеститори масово панически бягат от нас! Спад от над 50%!

Спадът на непознатите вложения в България продължава седми следващ месец и към този момент е над 50% по отношение на същия интервал на предходната година. Тревожната наклонност се укрепва и от все по-рядкото реинвестиране на облага и от изтеглянето на дялов капитал. Това демонстрират данните на Българска народна банка за първите седем месеца на годината, представено от вестник Сега.

От януари до края на юли страната ни е привлякла 431.8 млн. евро, което е с 534 млн. евро по-малко в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Статистиката на централната банка предстои на проверка, само че наклонността на сериозен отлив на непознати капитали от българската стопанска система се затвърждава за поредна година. Така да вземем за пример за полугодието в началото Българска народна банка регистрира 405 млн. евро привлечени нови директни непознати вложения, които след това актуализира на 451 млн. През юли обаче вложенията излизат на минус от 19.2 млн. евро. Причината е, че външните вложители изтеглят както капитал, по този начин и облага, вместо да я реинвестират в българските си подразделения.

За седемте месеца на годината отливът на дялов капитал е в размер на 13.8 млн. евро, а на реинвестирана облага - 10.4 млн. евро. Тези спадове се компенсират ненапълно от повишаване на вложенията в дългови принадлежности. Данните на Българска народна банка демонстрират, че за седемте месеца на 2017 година фирмите майки са отпуснали на българските си дъщерни сдружения заеми за 460 млн. лева при 276.4 млн. лева година по-рано.

Продължава и сривът на вложенията на задгранични лица в недвижими парцели у нас. За първите седем месеца на годината чужденци са закупили парцели за 5.6 млн. евро. Това е съвсем 10 пъти по-малко от същия интервал на предходната година, когато тези вложения бяха за 54 млн. евро. Най-много инвестиции идват от съветски жители - 2.7 млн. евро, следвани от Украйна и Казахстан.

С 392.1 млн. евро Холандия още веднъж води класацията за максимален чист вложител в българската стопанска система. Голяма част от тези инвестиции обаче в реалност не са холандски - просто страната поради демократичното си данъчно законодателство постоянно е употребена от вложителите от разнообразни страни, в това число и от България, които записват там фирмите си. Големи чисти вложения идват и от Швейцария - 71.3 млн. евро, и Турция - 71.3 млн. евро.

В същото време се постанова наклонността на растеж на вложенията на български компании зад граница. По предварителни данни директните вложения в чужбина за януари-юли нарастват със 113.5 млн. евро при нарастване с 94.6 млн. евро година по-рано.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР