Спадът на БВП на САЩ с 1,4% на годишна база

...
Спадът на БВП на САЩ с 1,4% на годишна база
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ се сви за първи път от две години насам

Спадът на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати с 1,4% на годишна база през първото тримесечие на 2022 година е в внезапен контрастност с предходната цифра, като през четвъртото тримесечие на предходната година е регистрирано нарастване от 6,9%. Анализаторите в това време чакаха растеж от 1,1%. Сам по себе си резултатът от първите три месеца на тази година не наподобява като неуспех, само че в случай че го съпоставим с последните три месеца на предходната година, картината се трансформира доста. Първото тримесечие беше най-слабото за последните две години, от пролетта на 2020 година, когато, припомняме, стартира пандемията и когато Брутният вътрешен продукт падна във всички стопански системи без изключение.

За съществена причина за настоящия спад, написа „ Уолстрийт Джърнъл “, американските икономисти считат бързо възходящия търговски недостиг. Той отразява спиранията в доста вериги за доставки, породени основно от пандемията. Растежът в стопанската система също беше извърнат от доста закъснение на растежа на вложенията през първото тримесечие спрямо последните три месеца на 2021 година Говорейки за аргументите за пагубните резултати от януари-март 2022 година, специалистите прибавят към горното и отслабването на държавната поддръжка за стопанската система след излизането от пандемията.

Основният мотор на стопанската система, потребителските разноски, набъбнаха с 2,7% на годишна база през първото тримесечие. Ръстът по отношение на последното тримесечие на предходната година е нищожен. Цената на оборудването и проучванията също се е нараснала. При това много доста - с 9,2%.

Мрачните репортажи, които ще донесат главоболия на демократите в навечерието на междинните избори за Конгрес, обаче, надали ще принудят управлението на Федералния запас да промени проектите си за бързо повишение на главния лихвен %. Например заради съществуването на опасения, че стопанската система на Съединени американски щати се развива прекомерно бързо в последно време. Достатъчно е да кажем, че частното търсене през януари-март набъбна с 3,2% и доста надвиши прогнозите на Федералния запас които бяха 1,8%

Сега американската стопанска система, съгласно специалисти, е изправена пред доста провокации. На първо място, това са спирания във веригите за доставки, дефицит на работна ръка и висока инфлация. Преобладаващото мнение във Вашингтон е, че стопанската система ще издържи високите темпове и ще се върне към по-бавен напредък през второто тримесечие и по-късно.

Тъй като пандемията отстъпва и рестриктивните мерки се отстраняват, потребителите харчат от ден на ден и повече за услуги. Пътуването е добър образец тук. Например заетостта на хотелите в Съединените щати през седмицата, приключваща на 23 април, е била 65,8%. В края на януари, е била49,6%.

Броят на пасажерите, пътуващи по въздух, също нараства бързо: в края на април техният брой се приближи до 2,1 милиона души, до момента в който три месеца по-рано беше един и половина пъти по-нисък - 1,4 милиона.

Гледайки напред, икономистите, интервюирани от „ Уолстрийт Джърнъл “, чакат растеж на Брутният вътрешен продукт от 2,6% през последното тримесечие на тази година спрямо последните три месеца на миналата година. Това е почти същото като през 2019 година, само че доста по-ниско от предходната година (5,5%).

Сега главният източник на икономическа мощ е пазарът на труда. Заявките за безработица спаднаха внезапно през първото тримесечие, защото бизнесмените, на фона на дефицит на работна мощ, държат на чиновниците си и покачват заплатите - молбите за безработица спаднаха до 180 000 предходната седмица.

Бизнесът също е мощно стеснен от бързо възходящите цени. Най-високата инфлация от четири десетилетия, която набъбна с 8,5% през март по отношение на март 2021 година, доста понижава покупателната дарба на семействата. Тя изцяло „ изяжда “ всичко, което са постигнали по-голямата част от елементарните американци: заплатите им се покачиха с 5,6% през март.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР