Спадането на рейтинга под 30 процента е сериозен сигнал за

...
Спадането на рейтинга под 30 процента е сериозен сигнал за
Коментари Харесай

Япония: Мнозинството от гражданите отказват да подкрепят премиера Кишида

Спадането на рейтинга под 30 % е сериозен сигнал за недоволството на хората от водача.

Водещата японска осведомителна организация Kyodo Tsushin заяви, че публичната поддръжка за кабинета на японския министър председател Фумио Кишида е спаднала до ново дъно от 28,3 %, според последното изследване. Повече от 60 % от интервюираните обаче не са удовлетворени от обещаните данъчни облекчения, оповестени неотдавна като част от пакета за стопански тласъци. Отчетено е още, че през днешния ден броят на неодобряващите работата на настоящето държавно управление е достигнал рекордните 56,7 %.

За първи път от 2009 година рейтингът на ръководещата Либерално-демократическа партия падна под 30 на 100. Тогава спадът в известността на либералдемократите докара до неуспеха им на общите парламентарни избори, което разреши на опозиционната Демократическа партия да поеме властта в страната.

Въпреки че опозицията към този момент е доста по-слаба и фрагментирана, обезпокоителен признак беше неуспехът на ЛДП на последните парламентарни избори, когато претендентът на ръководещата партия беше надвит от самостоятелен претендент, подсилен от опозицията. Според известия в японски медии, Кишида свързва сполучливите междинни избори за ЛДП с проекти за разформироване на долната камара на Народното събрание и реализиране на удостоверение на поддръжката на хората за неговата партия и самия министър председател.

В същото време до неотдавна той се надяваше освен да остане на власт в страната, само че и да бъде избран отново идващия септември като ръководител на ръководещата партия, а затова и министър-председател на Япония.

Именно за тази цел Кишида направи още една смяна в състава на държавното управление, като вкара пет дами министри с вярата да усили известността си измежду женската половина на японското общество. Тази маневра обаче не докара до резултат - рейтингът на поддръжка, който леко скочи, по-късно още веднъж падна.

В неотдавнашна политическа тирада пред Народното събрание Кишида убеждаваше законодателите в това, че неговият кабинет ще концентрира вниманието си върху икономическите действия. Дори разгорещено, само че някак нервно прогласи от парламентарната естрада: „ Икономика! Икономика! Икономика! " И даде обещание на хората краткотрайно облекчение на данъчната тежест.

Премиерът подреди на партиите в ръководещата коалиция да обмислят нов разходен пакет от 17 трилиона йени (113 милиарда долара), ориентиран към даване на данъчни облекчения, с цел да се помогне на семействата, страдащи от растящите цени на ежедневните артикули и инфлацията, която надалеч изпревари растежа на приходите.

Но японски наблюдаващи споделят, че оповестените понижения на налозите се одобряват със смесени усеща в страната, защото те идват, откакто преди този момент администрацията на Кишида разгласи за няколко години покачвания на налозите, с цел да финансира проект за удвояване на годишните разноски за защита на Япония. Kaзуо Мицуно, професор по стопанска система в университета Hosei, сподели, че Kишида " е предложил разнообразни тактики, само че не е ясно по какъв начин те са свързани и по тази причина не можем да забележим общата цел, която преследва. "

Излъчващите обещания на Кишида нямаха упования резултат. Установено е, че 62,5 % от интервюираните са декларирали, че не поддържат основна характерност на пакета Kишида: еднократно понижаване на налозите от 40 000 йени (268 долара) на човек. Пакетът също по този начин включва заплащания от 70 000 йени за семейства с ниски приходи, освободени от заплащане на налози върху приходите и жилищни налози.

От тези, които не са задоволени от ограниченията за стимулиране, 40,4 % декларират, че по-скоро избират да се приготвят за идни нараствания на налозите, поради повишаването на военната мощност на страната.

Но Кишида трескаво търси излаз. За политическо оцеляване той очевидно ще би трябвало да посегне даже на оповестените надали не за свещена крава проекти за ремилитаризация на Япония. Факт е, че заради продължаващия спад на японската йена по отношение на $, плануваните от Токио покупки на скъпи американски оръжия ще костват на бюджета на страната, а затова и на данъкоплатците, доста по-големи суми.

Въпреки че Кишида разгласи военното създаване на японската страна за приоритет, наподобява, че ще би трябвало да смекчи апетитите си и ненапълно да забави осъществяването на проектите за възобновяване на Япония като „ велика военна мощ “.

Както заяви Ройтерс, базирайки се на източници в японското държавно управление и военно-промишления комплекс, кабинетът на Кишида „ е заставен да понижи покупките на отбранително съоръжение, чието внезапно нарастване беше планувано като част от петгодишния проект за създаване на защитата, признат през декември 2022 година и новата версия на тактиката за национална сигурност, просто заради отслабването на йената. "

Кишида няма по какъв начин да не осъзнае, че спадът в поддръжката му измежду гласоподавателите е значително повлиян от неговите милитаристични проекти, които провокират неодобрение измежду хората. Според японски анализатори „ в настоящия политически климат за японския министър председател Фумио Кишида е по-лесно да понижи покупките, в сравнение с да се споразумее за още по-голямо нарастване на разноските “.

Пенсионираният адмирал от морските сили за самозащита Йоджи Кода има вяра, че решението на Кишида дали да усили или не (военния) бюджет ще зависи от неговите рейтинги. В същото време, заобикаляйки казуса, държавното управление може да притегли рецензии от страна на японски компании, които ще поемат тежестта на съкращенията в покупките, с цел да запазят опцията да закупуват крилати ракети Tomahawk и самолети F-35.

Но да се върнем на казуса за политическото оцеляване на Кишида. Според нас през днешния ден наподобяват илюзорни проектите му да бъде избран отново за ръководител на ЛДП и да продължи да управлява държавното управление още няколко години. Той към този момент се е трансформирал в „ куца патица “ и по тази причина може да разчита единствено на това, че партията ще му разреши да остане на премиерското кресло до преизбирането през септември.

Но и това не е обезпечено. Защото неговите високопоставени съпартийци, та даже и пред цялата страна в Народното събрание, невиждано се изрекоха за това, че актуалният водач „ не се оправя със дилемите “.

Никой от сегашните министър председатели не се е сблъсквал с подобен фронт. Хирошиге Шоко, общоприет секретар на фракцията на ЛДП /LDP/ в Камарата на съветниците, сподели на съвещание на Народното събрание, че Кишида „ не се е посочил като водач “. И това, съгласно японските медии, " е дало малко повече убеденост, че неговото държавно управление най-сетне е достигнало сериозен миг ".

Кишида обаче продължава да се държи бодрячески и се пробва да направи добър залог в неприятна игра. Придържайки се към сюжета си, той сподели на конференция, откакто неговият кабинет утвърди нов пакет от стопански „ тласъци “: „ Ще направя това, което считам, че би трябвало да се направи, с цел да укрепя стопанската система, да укрепя отбранителните качества, да укрепя поддръжката за развъждане и образование на децатаи поощряване на енергийната политика “.

Ангажиментът на Кишида към заявените от него цели кара някои японски политически специалисти да имат вяра, че той към момента не се е отказал от вярата да разпусне долната камара в недалечното бъдеще. „ Кишида ще се опита да увеличи рейтинга на утвърждението на своя кабинет, като предложи нов стопански пакет и евентуално ще продължи да се пробва да откри най-хубавия миг за разформироване на долната камара “, сподели политическият коментатор Тецуо Сузуки.

Японски анализатори признават, че Кишида ще направи всичко, с цел да резервира челната позиция, сходно на някогашния министър председател Шиндзо Абе, който беше на власт повече от седем години до 2020 година Сегашният министър председател обаче явно няма политическата харизма на Абе, която му разреши да резервира водачеството си в страната за рекордно дълго време.

Според възприетите в Япония концепции и правила спадът на рейтинга на премиера под 30 % е сериозен сигнал, че болшинството от хората към този момент не желаят да виждат политика отпред на страната. Между другото, тъкмо това се случи с предшественика на Кишида, някогашния министър председател Йошихиде Суга, чийто рейтинг също падна под 30 %. Това принуди Суга да разгласи оставката си.

Така че, считам, че няма да е неточност да се допусна, че политическият хайлайф на Страната на изгряващото слънце към този момент търси политик от редиците на ЛДП, който да замести бързо губещия известност Кишида...

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР