Спад в подкрепата към правителството. „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са

...
Спад в подкрепата към правителството. „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ са
Коментари Харесай

Спад в доверието: над половината българи вече не харесват кабинета Петков

Спад в поддръжката към държавното управление. „ Продължаваме промяната “ и ГЕРБ са към този момент на минимална отдалеченост посред им. 40% от българите са трансформирали отношението си към Русия в отрицателна посока, поради войната в Украйна.

Това са някои от изводите от последното национално представително проучване на

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на съществени артикули и услуги, искрите сред президент и изпълнителна власт и търканията сред сътрудниците в обединението, недвусмислено са дали своето отражение върху публичните настройки, означават от организацията.

В началото на мандата на това държавно управление имаше баланс в оценките (39% позитивни и 40% негативни през януари и февруари). През март 29 на 100 харесват работата на кабинета " Петков ", а над половината - 56 на 100, обаче имат негативно отношение.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/1647412376_trend-prav.png " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 450 " />

Покачва се и неодобрението към работата на Народното събрание от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март.

И в отношението към президента има ерозия, която прекъсва позитивния тренд от последните няколко месеца, означават от " Тренд " Все отново той резервира позитивния си рейтинг. През февруари 55% оценяваха позитивно работата на президента, а една трета негативно. През март позитивните оценки са 49%, а негативните 39%.

За последните два месеца „ Продължаваме промяната “ губи 3,5% от поддръжката си измежду гласуващите. Формацията към Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, само че с минимална преднина от 1% пред главния си конкурент. ГЕРБ е замръзнала на едни проценти - 21,9% от гласуващите. Движение за права и свободи е на трета позиция с 11,4% от деклариралите, че ще гласоподават на последващи избори, следва Българска социалистическа партия с 10,4% от гласуващите. При избори през днешния ден „ ИТН “ взема 7,5%, Демократична България 7,4% и " Възраждане " - 7,33% от гласуващите. Трите обединения са на пренебрежима отдалеченост посред им.
Българите трансформират отношението си към Русия
40% от българите са трансформирали отношението си по отношение на Русия в отрицателна посока, поради войната в Украйна. В най-голяма степен в отрицателна посока това е станало при последователите на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната “ и Демократична България, най-малка смяна има при подкрепящите " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

16% считат, че съветската военна инвазия в Украйна е оправдана, 61 на 100 са на противоположното мнение.

Над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България би трябвало да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното болшинство от 77% от всички участници в проучването са на мнение, че НАТО не би трябвало да се намесва директно, с военно присъединяване, на страната на Украйна в спора ѝ с Русия. Само 9% не споделят тази позиция.
Ръст на скептицизма
Войната в Украйна и влошената интернационална конюнктура води до растеж на скептицизма. Делът на песимистите (47%) към този момент е по-голям от този на оптимистите (40%), до момента в който единствено месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Изследването на " Тренд " е извършено измежду 1007 души, сред 5 и 12 март т. година, по поръчка на " 24 часа ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР