Спад в инвестициите, международна изолация и криза с доставките на

...
Спад в инвестициите, международна изолация и криза с доставките на
Коментари Харесай

Как се отрази войната в Украйна на сръбската икономика?

Спад в вложенията, интернационална изолираност и рецесия с доставките на енергийни източници. Всичко това бяха прогнози за Сърбия при започване на спора в Украйна, в случай че страната не наложи наказания на Русия. Почти година по-късно Сърбия към момента се държи и не постанова наказания, а стопанската система на страната е невредима. В началото на войната доста хора предсказаха, че Сърбия няма да успее да оцелее стопански без съветските енергийни източници, или пък че няма да удържи натиска да постанова наказания. И двете се оказаха погрешни.
Прогнозите не се оказаха верни. Когато гледаме резултатите от предходната година обстановката е даже по-добра за Сърбия. Това най-ясно се вижда в размера на интернационалните вложения, тъй че предходната година е най-успешната към този момент, по-добра и от годината след пандемията, с близо 4 милиарда евро.
Зоран Миливойевич, някогашен дипломат на Сърбия в Брюксел

За Миливойевич, най-важното са политическите връзки. А Сърбия политически и стопански е обвързвана с Европейски Съюз съвсем на 70 %. За това и съгласно него страната не е понесла повече от Общността. Сърбия имаше проблеми с доставките на електрическа енергия, само че те се стабилизираха, и имаше опасения, че потокът на газ ще спре.
Българите са изпълнили задължението си като директна страна, те ни доставят всички количества газ. Може би по-голямо количество газ не е било контрактувано, когато е било подписано това дълготрайно съглашение с Газпром. Щеше да е по-добре, в случай че бяхме уредили цялото количество, само че е добре, че се съхранява и в Унгария, и в Сърбия и няма да има проблем, даже в случай че зимата е по-студена.
Йелица Путникович, публицист

Сърбия мина през първата година от войната в Украйна по-безболезнено от предстоящото, все пак анализаторите са единомислещи, че тя няма да може да устои на натиска от страна на Запада за налагане на наказания на Русия още дълго, тъй че по-нататъшното положение на страната, явно, ще зависи от това.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР