Социолозите предвиждат победа за коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България“.

...
Социолозите предвиждат победа за коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България“.
Коментари Харесай

Двама от лидерите на ПП-ДБ в Благоевград – Андрей Гюров и Владимир Табутов пред Struma.com: „Добре платени работни места – това ни е задачата. Надеждата идва с работата, а не с обещанията.

Социолозите плануват победа за коалиция „ Продължаваме Промяната – Демократична България “. Какво ще направи обединяването за Благоевград? Разговаряме с Андрей Гюров, ръководител на парламентарната група на „ Продължаваме Промяната “ в последните два Народното събрание и общинският ръководител на партията Владимир Табутов.


Г-н Гюров, господин Табутов, ще Ви задавам сложни въпроси. Готови ли сте?


Андрей Гюров : Цял живот сме правили сложни неща. Живели сме в чужбина и от нулата сме си пробивали път. Често във враждебна среда. В България – в никакъв случай не сме разчитали на страната, а сами с работа и качества сме съумели да сме потребни за себе си и за доста хора към нас. Последните 18 месеца минаха на свръхобороти и при големи компликации и офанзиви против нас. Сега виждаме, че упованията на социолозите са да спечелим изборите. Трудното занапред следва. Знаем това и сме подготвени.

Вл. Табутов

Владимир Табутов : Аз с лесни работи въобще не се занимавам. Ако ще е нещо елементарно, търсете някой различен.


Кой съгласно Вас е най-важният проблем на Благоевград?


Гюров : Да стартираме от това, което имаме. Живеем в най-красивия завършек на България. „ Една капачка “ място, а на нея Рила, Пирин и още няколко планини, най-хубавите езера и реки, климат, плодородна земя, сърдечни и усмихнати българи. А в случай че питате хората къде живеят, те няма да опишат това. Те ще кажат – живеем на място, в което няма работа и положителни приходи. Значи това е нашата задача – да създадем благоприятни условия – с цел да виждат хората бъдещето си в България. Естествено, не можем да подценяваме и другите значими тематики – обучение, опазване на здравето, просвета и нематериалност градска среда, инфраструктура, туризъм, земеделие. За всичко това ще се работи, само че първо е казусът с положителните приходи. Всичко останало е ще си пристигна, в случай че си запазим хората. Ако хората са тук, те ще изискат и получат от ръководещите да си свършат работата.


Табутов : Работа! Хората желаят да има къде да работят и да получават положителни заплати. Това може да се реши единствено по един метод – основаване на благоприятни условия за вложения – както от благоевградския бизнес, по този начин и от вложители, които можем да притеглим. Аз персонално цялостен живот с това се занимавам – да сътворявам промишленост, в която хората получават положителни приходи.
Хубаво, работа казвате, само че по какъв начин? Вашето мото е „ има по какъв начин “. Как тъкмо ще създадете положителни работни места?


Гюров : Първо – има един доста елементарен закон в стопанската система – положителните приходи са резултат от положително произвеждане. Ако произвеждаме повече, ще получаваме повече. Няма от кое място другаде да дойдат парите. Публична загадка е, че вложители са желали да дойдат в Благоевград през последните 20 години, само че бяха гонени. Най-вече от корупция и неработеща администрация. Ако имаме опция да работим един мандат и откакто успеем да спечелим Благоевград и на локалните избори, ще покажем по какъв начин се прави. Ние това сме учили – знаем по какъв начин да приказваме с вложители, знаем какво желаят те и можем да им го предложим. Ние ще сложим завършек на порочната процедура „ може да инвестираш, но дай ми % “. Това в случай че създадем, вложителите сами ще дойдат. Само че когато привличаме вложители, ще имаме едно изискване – междинните заплати да не са под междинните за страната. Не може в най-красивото парче земя на Балканите хората да получават най-ниските заплати. Всеки е добре пристигнал в нашия район и ние ще му помогнем, само че той би трябвало да покаже, че почита труда на хората тук.


Табутов : Вижте, ние имаме големи благоприятни условия. Насила ги скапваме. Аз персонално познавам доста вложители, които желаят да дойдат тук. Водил съм доста от тях. Харесват мястото, харесват хората. Обаче питат – ще ми спомага ли администрацията, знаят ли езици, ще ми желаят ли подкупи. Какъв бе отговорът на тези въпроси до момента? Ами ясно е – няма кой да ги посрещне тези хора, да им подаде ръка и да им каже – хайде дружно да работим за благоденствието на нашия град и нашия район.
Конкретно какво ще извършите, с цел да доведете тези вложители, които да основат добра работа?


Гюров : Първо и най-важно е в този момент да успеем да съставим държавно управление и по-късно на локалните избори да създадем мощно показване като спечелим най-малко четири общини в нашата област. Едва тогава ще можем да работим, да разполагаме с ресурсите на страната и общината и да ги впрегнем да работят за хората. Затова е доста значимо да бъдем подкрепени в този момент. Този късмет идва един път на потомство и не трябва да го пропущаме. Второ, ние ще концентрираме напъните си в три съществени направления. Първо и главно – основаване на условия за вложения за положителни работни места. Второ , преобразяване на земеделието в народен приоритет. Трето , всеобщи вложения в енергийна самостоятелност. И тук е доста значимо да кажа – ние не приказваме единствено за енергийна самостоятелност на страната. Ние ще работим за енергийна самостоятелност на обособения човек, обособения бизнес, обособеното институция. Имаме отлични естествени дадености за лична сила, които не използваме – слънце и минерална вода.

Специално за Благоевград имаме и обособен районен приоритет. Болезнено е, че имаме ЮЗУ и АУБГ, а приключилите студенти не остават тук . Пръсват се из цяла България и по света, с цел да употребяват наученото и да създават богатства за други райони. Кадрите са най-важното нещо, с което разполагаме. Ще създадем всичко, с цел да ги задържим.

Вече сме говорили с доста от мениджърите на огромни компании в София. Всички споделят, че в случай че ние сме на власт и създадем добре работеща администрация и общини, биха отворили свои офиси тук или биха наели готови младежи от Благоевград, които да работят отдалечено.

Ето по какъв начин стават нещата. И тогава нашите младежи ще си останат тук. Само в Благоевград можеш да отидеш от единия до други край пеш за 15 минути. Ако създадем и благоприятни условия за хората, сигурен съм, че от ден на ден ще виждаме завръщащи се от чужбина хора.


Табутов : И още има. В нашия район ние имаме обичаи в избрани промишлености. Не е въпросът просто да отвориш работни места. Въпросът е те да са добре платени и да са задоволителна причина за хората да останат тук. Ще влагаме съответно в промишленостите, в които нашите хора са положителни и си знаят работата. Ще създадем звена в администрацията, които да се занимават с това – от една страна да оказват помощ на нашите работодатели да намират пазари за стоките и услугите си, а въпреки това да работят с двата университета и междинните учебни заведения, с цел да създадат стратегиите си тъй че приключилите да излизат подготвени, с цел да се включат в пазара на труда. Трябва да сме умни и бързи и да се приспособяваме към модерните неща в света. Това става през образованието. Ще помогнем на бизнеса, само че ще пожелаваме от него положителни условия на труд и почтено възнаграждение.

Много хора подлагат на критика Вас двамата съответно, че нищо не направихте за Благоевград за тези 7 месеца ръководство. Какво ще отговорите на това?


Табутов : Нека отговоря пръв тук. Хората са прави да изискват. Ние сме и длъжници, тъй като не обясняваме какви са действителностите. За да може да свършиш нещо, би трябвало да разполагаш с власт и време да я използваш – да изградиш екип от читави хора, които да работят и да дадат резултат. Седем месеца в сложна коалиция нито е същинска власт, нито е задоволително време да създадеш екип от хора.

Работата на националното заседание е да приема закони и да управлява държавното управление, а не да прави ежедневното ръководство на администрация и общини. Повечето локални проблеми, изключително ежедневните такива, няма по какъв начин да се решат от постройката на Народно събрание в София. За задачата би трябвало да имаме устойчиво държавно управление, добре работеща администрация, кметове и съществено наличие в общинските препоръки. Местните избори са през октомври.

Тогава съм сигурен, че ще реализираме отлични резултати. А що касае администрацията – факт е, че не направихме решителни промени там, за разлика да вземем за пример от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, които си сложиха хора незабавно. Това е една от грешките, които допуснахме. От друга страна – тези неща не трябва да се вършат необмислено и на партиен принцип. Не е въпросът да смениш някой, единствено тъй като е назначен от друга партия.

Не се прави по този начин. За да постъпиш вярно, би трябвало да оцениш кой по какъв начин работи, да прецениш дали няма потребност от преструктуриране или съкращения на съответната администрация, както и да поставиш верните хора за верните места. Това е систематичният метод. На хората им е омръзнало от политически чистки и назначения.

Това, че някой е назначен от ГЕРБ не значи автоматизирано, че е неприятен. Всеки би трябвало да се прави оценка съгласно делата. Ние дойдохме, с цел да създадем смяна в самия метод на работа на страната, а да уреждаме хора на топли места. И ще я създадем, само че за задачата ни би трябвало поддръжка – би трябвало да можем да съставим държавно управление. Това е задачата за нас, само че и за гласоподавателите. Дайте ни задоволителна опция да покажем какво можем, без да се постанова да вършим комплицирани обединения.


Гюров : Аз пък ще кажа какво направи моя сътрудник Владимир Табутов. Първо, знаете, че преди повече от 13 години той самичък сътвори една сполучлива бизнес ниша, която даде доста добре платени работни места на хората от Благоевград. Много хора около него стартираха личен бизнес и в този момент на собствен ред са работодатели. Това действително носи усъвършенствани на живота на хората тук. И то без да се харчат държавни пари. Напротив – от тази работа хазната се цялостни. Само че всичко това изисква време. Ние знаем по какъв начин да създадем тъй че страната и повече бизнеси да работят по този метод – тъй че да носят изгода за хората, а бизнесът да се развива. Само че, както сподели и господин Табутов – би трябвало време и власт да изградим екипи, които да работят и да дадат плод.


Последно. Много хора споделят, че Вашето ръководство не е направило нищо. Може ли да кажете едно нещо, което е значимо и желаете хората да знаят?


Гюров : Ако би трябвало да посоча единствено едно нещо, то ще е следното. Знаете, че години наред бюджетът се правеше с преднамерено сбъркана прогноза за приходите. Съответно - поради това се подценяваха и разноските - както за инфраструктура, по този начин и за хората. „ Няма пари, затягаме коланите “. Това слушахме непрекъснато.

Това обаче не беше правилно. Всяка година през декември излизахме на големи остатъци. Тези остатъци не отиваха за смислени планове или за обществена политика. Министерски съвет си взимаше едно решение в края на годината и ги разпределяше главно на " наши " компании, без планове, без проект, без промени, без да отидат за обучение, опазване на здравето или да вземем за пример с цел да се вдигнат най-малко малко унизително ниските пенсии.

Ние променихме философията на правене на бюджета . В него към този момент се прави прецизна прогноза за приходите и оттова се планува още през годината защо ще отидат парите, които всички ние даваме на страната под формата на налози. В изискванията на инфлация в цяла Европа най-правилно бе тези пари да отидат за понижаване на неравенствата, за решение на демографската рецесия и за инвестиция в образованието и младите лекари. Именно това разреши да има пари за следните ограничения:
1. Всяко младо семейство с дребни деца получава назад от бюджета сериозна част от платените налози – 600 лева за едно дете, 1200 лева за две деца и 1 800 лева за три. Това са пари, които остават у хората вместо да отидат в страната.
2. Детските градини станаха безвъзмездни. Преди това бяха 50 лева на месец. Ако имаш две деца в детска градина, това са 1 200 лева спестени на година. Знаете, че не е елементарно да си родител в България.
3. Увеличиха се учителските заплати приблизително с 12. 3%.
4. Увеличиха се пенсиите и се направи ясно предписание за това по какъв начин да се усилват в бъдеще, с цел да не зависят от това кой е на власт.
5. Увеличиха се заплатите на младите лекари и на сестрите в държавните лечебни заведения.
6. Предвидиха се пари за повече извънкласни действия и спорт в учебните заведения.
7. Бизнесът получи големи обезщетения за силата и това му разреши не просто да не банкрутира, а при доста бизнеси докара и до нарастване на производството и заплатите.
8. Увеличи се минималната заплата.
9. Намалиха се някои Данък добавена стойност ставки.
10. Премахна се Данък добавена стойност за хляба и брашното.
11. Увеличи се прагът за регистрация по Данък добавена стойност.
12. Въведохме отстъпка от 25 стотинки за литър гориво, когато цените на горивата бяха извънредно високи в цяла Европа.

Ето по какъв начин с една смяна, можахме да реализираме цели 12 усъвършенствания в живота на хората. Именно 12 е и нашият номер в бюлетината .

Ясно е, че в тези сложни времена и поради инфлацията ограниченията не се усещат толкоз доста от хората. Ние можем и ще създадем още доста усъвършенствания за тях и за бизнеса, само че ни би трябвало поддръжка и небосвод за работа.

Табутов : И аз ще посоча едно значимо нещо. Ние дадохме опция на хората и бизнеса да влагат в личната си енергийна самостоятелност. Вече е доста по-лесно да изградиш и присъединиш лична система за произвеждане на ток от слънце. Ето действителна мярка, която ще остави пари в джоба на хората, а няма да отиде за енергийни разноски. С тези пари хората ще подобрят живота си, а бизнесите ще могат да влагат повече в хората и в производството си. Това е смяната. Гласувайте с номер 12 в бюлетината.

Предизборна обява! Купуването и продаването на гласове е закононарушение

Разговаря П.Петрова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР