Социологическа агенция „Джънкшън България“ проведе национално представително проучване на обществените

...
Социологическа агенция „Джънкшън България“ проведе национално представително проучване на обществените
Коментари Харесай

Изследване: Енергийният сектор е най-важен за стабилността на България


Социологическа организация „ Джънкшън България “ организира национално представително изследване на публичните настройки към енергийния бранш по поръчка на „ Д енд Д Агенция за изследване и връзки с обществеността “. Резултатите демонстрират, че 78% от жителите чакат в близко бъдеще цената на електрическата енергия да се усили. Едва 14% от жителите предвиждат намаляване на сметките за ток. Въпреки уверенията на Комисията за енергийно и водно контролиране, че не се планува ново покачване на цената на топлинната сила през зимата, огромна част от интервюираните чакат опазване на наклонността за повишаване на тока. Това идва на фона на направената от газовия снабдител „ Булгаргаз “ прогноза за повишаване на синьото гориво с близо 5% от Нова година, освен това тя не е крайна. Окончателното предложение на „ Булгаргаз “ за промяна в цената на природния газ за първото тримесечие на 2019 година ще бъде импортирано в енергийния регулатор на 11 декември.

Като най-съществен бранш за стабилността на страната болшинството от българите показват енергийния бранш, следван от туризма, земеделието и финансовия бранш. Въпреки незначителните ресурси на България от природен газ и петрол, добре развитият енергиен бранш играе значима роля на Балканите. Стратегическото разположение на страната я прави значим регион за транспорт и систематизиране на петрол и природен газ от Русия за Западна Европа и другите балкански страни. От позиция на производството на електрическа енергия на глава от популацията България е един от най-големите производители и експортьори на електрическа енергия на Балканския полуостров.

Голямо утвърждение измежду българите срещат и ограниченията за подкрепяне на най-уязвимите консуматори на електрическа енергия. През този отоплителен сезон над 180 хиляди души бяха утвърдени за енергийна помощ от Агенцията за обществено подкрепяне. Помощта от 374 лв., която се поставя за петте месеца на зимата, бе изплатена вкупом, а държавното управление възнамерява да изплати 100 лв. в допълнение през декември на всички 210 хиляди лица или семейства, които са утвърдени и попадат в системата за енергийно подкрепяне през сегашния отоплителен сезон.

Когато стане въпрос за подкрепяне на дребния и междинен бизнес, болшинството българи поддържа частични ограничения за облекчение на сметките за електрическа енергия на предприятията. Картината е радикално друга, когато става въпрос за едрия бизнес, като цялостното подкрепяне на неговите производства среща едвам 16% утвърждение, а частичното - 19%. Реалността в България демонстрира, че едвам 40 до 50 компании могат да се възползват от плануванаъа в закона отстъпка за ток. Намалената такса „ обвързване към обществото “ важи за компании с енергоемко ползване над 10 гигватчаса годишно, а цялостна отстъпка употребяват потребителите с годишно ползване над 30 гигаватчаса.

Енергийният бранш безспорно е един от най-важните за стабилността на България. Всички помним февруарските събития от 2013 година, които разклатиха тогавашното държавно управление, а проучването, поръчано от „ Д енд Д Агенция за изследване и връзки с обществеността “ ясно демонстрира, че 5 години по-късно енергийният бранш заема все толкоз централно място в съзнанието на българина.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР