Социалното министерство предлага промени н наредбата за условията и реда

...
Социалното министерство предлага промени н наредбата за условията и реда
Коментари Харесай

Важно: Промени в условията за отпускане на помощи за отопление

Социалното министерство предлага промени н наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление, които са импортирани за публично разискване. В тях е записано, че целевата помощ се отпуска за интервал от 5 месеца и се изплаща най-късно до края на месеца, идващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната.

Първата смяна касае определянето на прихода на човек, който има право на помощ за отопление. Диференцираният приход за отопление се дефинира от основата за подкрепяне, чийто месечен размер е 30 % от линията на беднотия за съответната година, поправена със съответния % за групата, към която принадлежи лицето, както следва:

1. за лице, живеещо единствено – 185 процента;

2. за лице, съжителстващо с друго лице (лица) или семейство, и за всеки от взаимно живеещите съпрузи – 172 процента;

3. за дете до 18-годишна възраст, а в случай че учи – до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст – 130 процента;

4. за бременни дами 45 дни преди раждане и за родител, отглеждащ дете до 3-годишна възраст – 180 процента;

5. за родител отглеждащ самичък дете/деца до 18-годишна възраст, а в случай че учи – до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст – 180 %.

Вторите промени плануват да не се стопират помощите, в случай че детето в фамилията не върви на учебно заведение. В наредбата се предлага, когато дете от 4 до 16-годишна възраст не учи, размерът на помощта да се понижава с 3 % за всяко такова дете..

Ако детето е на възраст от 16 до 18 години и не учи и не е записано в дирекция " Бюро по труда ", помощта се понижава с 5%.

Очакваните резултати са да се обезпечи по-ефикасна обществена поддръжка на повече лица и фамилии, които се нуждаят от помощта на страната, написа pariteni.bg.

При препоръчаната настройка на целевите групи и граници за достъп се чака обсегът на програмата за целево енергийно подкрепяне да надвиши 304 хиляди лица и фамилии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР