Социалното министерство, общината и социалните служби в Пловдив проверяват Центъра

...
Социалното министерство, общината и социалните служби в Пловдив проверяват Центъра
Коментари Харесай

Проверяват Центъра за хора с деменция в Пловдив заради сигнали за насилие

Социалното министерство, общината и обществените служби в Пловдив ревизират Центъра за настаняване на хора с деменция поради сигнали за принуждение. Те са подадени от близки на настанени в дома възрастни хора.

Пловдив

Районната прокуратура в Пловдив се самосезира и назначи инспекция. Проверката ще бъде осъществена от престъпна полиция, ще се открива дали има жестоко поведение, дали лица, които не могат да се самообслужват, са излагани на заплаха.

В комплексът за обществени услуги " Свети Георги " се намира и центърът от фамилен вид за настаняване на възрастни хора с деменции. Оказва се, че този център е извънредно издирван от потребителите. За едно място се чака дълго време. По документи, които могат да се видят на уеб страницата на общината, се вижда, че 15 души е потенциалът на центъра.

От тази заран на територията на комплекса се прави инспекция. Тук бяха и представителите на другите обществени институции в Пловдив. Тепърва ще се потвърждава дали на тези възрастни хора с деменция са давани медикаменти за шизофрения, дали са заключвани без храна, одеяла, държани са на затворени прозорци. Дали са издавани подправени епикризи. Във видеозаписите, направени от родственици, се твърди, че хората са удряни, унижавани и надали не измъчвани.

В дома към този момент върви инспекция от общината още преди да бъдат показани видеозаписите.
Анести Тимчев, зам.-кмет на община Пловдив: Тази инспекция, която беше тук, беше обвързвана с една обща заповед на кмета на град Пловдив за цялостна инспекция на всички обществени услуги. Видяхме изискванията, в които са хората, разговаряхме с тези, които използват услугата, разговаряхме с личния състав, който беше на работа. Нашата цел и концепция е да създадем една модерна настояща картина на обществените услуги, които се употребяват в община Пловдив. Тези записи за нас са нови. Ние не познаваме тези записи. Напротив, до този миг не сме получили никакви сигнали от нито един от членовете на фамилиите. Поради тази причина ние благодарим за това, че прокуратурата се самосезира, тъй като ние ще вземем доста строги ограничения за това, което е станало.
Заместник-кметът добави още, че ще има уволнения и те няма да бъдат едно или две.

Екип на Българска национална телевизия опита да приказва с управата на дома, само че беше изпъден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР