Социално слабите граждани вече ще получават по-бързо консултации и правни

...
Социално слабите граждани вече ще получават по-бързо консултации и правни
Коментари Харесай

Националното бюро за правна помощ ще дава по-бързи и ефективни консултации на гражданите

Социално слабите жители към този момент ще получават по-бързо съвещания и правни препоръки, както и правене на документи от Националното бюро за правна помощ.

Това оповестиха от държавната осведомителна работа.

Кандидатстващите за правна помощ отсега нататък няма да показват на книжен притежател нужните документи от съответните институции за установяването на съответните обстоятелства и условия по Закона за правната помощ.

Това е планувано в утвърждения от държавното управление план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правната помощ. Изменението в закона е част от ограниченията за понижаване на административната тежест върху жителите и бизнеса посредством унищожаване на условието за показване на някои публични удостоверителни документи на книжен притежател.

Анализ на фактическата обстановка все още сподели, че кореспонденцията със съответните ведомства, изчакването на отговори и документи от тях води до удължение във времето на процедурата по даване и изговаряне по заявките за правна помощ на жителите и тяхното неодобрение от това. Досега Агенцията за обществено подкрепяне, Националният застрахователен институт, Националната организация по приходите, Агенцията по заетостта и Агенция по вписванията при поискване на информации от Националното бюро за правна помощ (НБПП) ги предоставяха на книжен притежател, което водеше до забавяния. След приемане на промените НБПП ще се причисли и ще получи на действителен достъп доникъде за междурегистров продан на данни - REGIX към Държавната организация за електронно ръководство.

Това ще сътвори предпоставки за повишение на мотивацията на жителите, които имат потребност от правна помощ, защото ще доведат до по-бързо и по-лесно приемане на правна помощ и по-голяма успеваемост на процедурата по даване на правна помощ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР