Социалният министър Иванка Шалапатова определи Бюджет 2024 като справедлив от

...
Социалният министър Иванка Шалапатова определи Бюджет 2024 като справедлив от
Коментари Харесай

Майчинството за втората година остава 780 лв.

Социалният министър Иванка Шалапатова дефинира Бюджет 2024 като обективен от позиция на обществените политики. Увеличава се минималната работна заплата, междинната пенсия, както и линията на беднотия. Без смяна, обаче остават взиманията на майките за втората година от майчинството.

За NOVA министър Шалапатова разказа бюджета за следващата година и като упорит, само че реален. Освен нарастването на минималната работна заплата, покачва се и междинната пенсия със 100 лв., като става 881 лв.. А междинната пенсия за застрахователен стаж ще доближи 971 лв.. Линията на беднотия ще бъде нараснала на 526 лв..

Без нарастване обаче остават майките през втората година за развъждане на дете. Последното нарастване на компенсацията беше през юни предходната година от 710 на 780 лева Такова ще остане и в този момент.

Мария е майка на две деца. В семейството ѝ отделят към 1000 лева на месец за прехрана им, споделя Народоосвободителна въстаническа армия. Споделя, че всяка помощ от страната е добре пристигнала. " Месечните разноски са доста високи. Удряме 1000 лв. за двете деца и то като закупувам най-необходимото - памперси, пюрета, мляко ", сподели Мария.

Като касиер в магазин, тя е получавала заплащане над минималната работна заплата, а общо приходите в семейтвото ѝ надвишават линията на беднотия от 526 лева Така Мария разчита единствено на майчинството като държавна помощ. " Искам да оказват помощ повече на родителите, с цел да може да има раждаемост в България и да си гледаме умерено децата ", съобщи тя.

Парламентът отхвърли предлагането на Българска социалистическа партия за увеличение на парите за втората година от майчинство. Така от следващата година минималната работна заплата ще скочи, само че майчинството няма да се актуализира.

Според обществения министър доста от майките желаят да се върнат на работните си места и да получават трудовото си заплащане плюс половината от майчинството. Дори и да са на минималната работна заплата месечния им приход ще е по-голям от 780 лв..

" Ако техните приходи са минимални ние имаме разнообразни форми на обществено подкрепяне. В момента има родители, на които децата им не са признати в детска ясла, само че получават обезщетение за това ", уточни Иванка Шалапатова.

От позиция на обществената поддръжка към уязвими групи, към пенсионери и деца в риск, обществения министър дефинира бюджета като упорит и реален. " 1180 лв. става месечната помощ за деца с увреждания,с най-тежката степен на увреждане. Увеличават се 50 %, еднократната помощ при раждане. А поради нараствания размер на минималната работна заплата се усилват помощите за приемни родители,отглеждане на деца и близки родственици ", добави тя.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР