Социалният антрополог Харалан Александров коментира актуалната политическа обстановка в страната.

...
Социалният антрополог Харалан Александров коментира актуалната политическа обстановка в страната.
Коментари Харесай

Харалан Александров: Промяната минава през реформа, а не през псевдо революция

Социалният антрополог Харалан Александров разяснява настоящата политическа конюнктура в страната. Президентът Румен Радев към този момент даде да се разбере, че ще връчи втория мандат за сформиране на държавно управление след Нова година.

" Това, че ще имат много време да мислят, разсъждават и да се съветват носителите на втория мандат, е добра вест. Има смисъл, това не е единствено обред на демокрацията, а е опция и за взаимоотношение. Ние сме в не доста успешен стадий на опит за нормализация на политическия живот. Започнаха такива плахи опити за диалог. Много се надявам те да продължат и това в някакъв смисъл улеснява позицията на президента, който по всичко проличава, че не желае да завърши този стадий на смяна. Защото сега виждаме смяна. Друг е въпросът по какъв начин ще я определим. От една страна може да се види както нормализация, а от друга като реституция ", сподели той в утринния блок на " Нова телевизия ".

" Трябва да бъде излъчен провинен, естествените претенденти са ръководещите в злощастния интервал - Политическа партия и техните съучастници, и несъмнено президентът.

Нито за момент не съм твърдял, че нещата са били съвършени преди 2020 година Аз настоявам, че смяната минава през промяна, а не през псевдо гражданска война. И че революциите носят висок риск, тъй като водят до безпорядък и декаданс. Има характерности сега на обществения, политическия, публичния и престъпния живот, които стартират рисково да припомнят на 90-те години ", добави Александров.

Журналистът Бойко Станкушев показа пък своето мнение за протичащото се в политическия живот у нас сега.

" Аз, в случай че съм мандатоносител, в случай че съм на мястото на Политическа партия, напълно съществено ще продължа да се пробвам да структурирам държавно управление на малцинството, което в случай че стигне до Народното събрание, няма да мине. Но какъв е бонусът за този, който го направи - по този метод ще се способства за още по-ясно изчистване на идентификацията на другите политически сили. Особено, в случай че този път Политическа партия проявят малко повече разсъдък и безусловно ясно и налично си конструират посланието. Така че да ги схванат освен университетските хора. Да кажат какво желаят да вършат тъкмо и по какъв начин ще го създадат. Като във футбола. Като играеш, всички да схванат, че играеш футбол ", счита той.

" Бойко Борисов, който от месеци приказва за евроатлантизъм, не си мръдна пръста да модернизира българската войска. Аз съм работил там на висок пост и ситуацията бе трагично. Това, което аз бих им предложил, е следното - използвайте, в случай че имате мозъчни тръстове, да си ревизирате грешките тихомълком, и да излезете през пролетта с някакви други платформи и друго отношение. Опитайте се да бъдете консенсусни. Има полета, в които може да се откри схващане, даже то да не е облечено в коалиция ", сподели Станкушев.

Той показа мнението си и за това при какви условия водачът на ГЕРБ Бойко Борисов би се отдръпнал.

" Ако получи Борисов безапелационни гаранции за сигурността и спокойствието си. Той да се отдръпна както господин Доган, само че да му бъде обезпечено, че няма да му бъде търсена сметка за тези 12 години, когато много неща липсват и не са ясни, да се изразя меко в навечерието на Коледа. Не се знае дали няма да се появи фактор, който да обърне нещата - някакви отчети непознати, с фактология и така нататък Аз съм уверен, че такива се вършат сега и се завършват. Там, където са нашите сътрудници - в Европа, в Съединени американски щати. Няма отчет, в който да не написа, че 10 години България е най-корумпираната страна ", сподели още анализаторът.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР