Социалните помощи вече ще се определят на база размера на

...
Социалните помощи вече ще се определят на база размера на
Коментари Харесай

Проект: От 2023-та социалните помощи да са според линията на бедност за годината

Социалните помощи към този момент ще се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година, а не както до момента съгласно по този начин наречения обезпечен най-малък приход – това планува план за промени в Закона за общественото подкрепяне, който ще бъде разискван на съвещание на парламентарната обществена комисия в сряда.

Проектът е импортиран от Министерския съвет. Промените би трябвало да влязат в действие на 1 януари 2023 година.

Според настоящите в този момент разпореждания на закона месечните, целевите и еднократните обществени помощи се дефинират на база на обезпечения най-малък приход.

Размерът му се дефинира от Министерския съвет и от 2018 година е едвам 75 лв.. Официалната линия на беднотия за 2022 година е 413 лв..

Обвързването на общественото подкрепяне с линията на бедността ще усили както обсега на подпомагането, по този начин и размера на помощите.

Промените плануват редуциране от една година на шест месеца на периода, в който безработните, отказали присъединяване в стратегии за претовареност, се лишават от месечни помощи.

За осъществяване на предлаганите промени ще са нужни малко над 70 милиона лв. за 2023 година, близо 105 милиона за 2024-та и 125,4 милиона лв. за 2025 година.

Депутатите от обществената комисия ще обсъдят и два плана за промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, импортирани от ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ и които засягат удължение на периода на експертните решения на ТЕЛК.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР